Op pad met 17-jarige boa's in spe: 'Als je van mensen houdt, is het een waanzinnig mooi vak'

VIJFHEERENLANDEN - Vijfheerenlanden stroomt vol met boa's in opleiding. 36 studenten van het MBO draaien de komende tijd mee met de handhavers. Ze zijn pas eerstejaars, maar worden nu al in het diepe gegooid om praktijkervaring op te doen. "Ik vind het leuk om te praten met de mensen op straat", vertelt de 17-jarige Marlijn van Aanhold.
De studenten houden tijdens hun stage bijvoorbeeld toezicht in de Voorstraat van Vianen. Vanwege corona geldt daar tijdens de markt eenrichtingsverkeer, ook voor voetgangers. "We wijzen mensen op de looproute", vertelt Marlijn. "Ook kijken we of mensen anderhalve meter afstand houden op het terras. En je mag hier niet fietsen."
Twee teams met (v.l.n.r.) Nigel, Manon, Marlijn en Wesley houden toezicht op de Voorstraat.
Twee teams met (v.l.n.r.) Nigel, Manon, Marlijn en Wesley houden toezicht op de Voorstraat. © RTV Utrecht

MENSEN AANSPREKEN

Marlijn vindt het 'niet erg' om mensen aan te spreken op hun gedrag. "Ik vind het juist leuk om met mensen te praten", zegt ze. Wel let ze op haar taalgebruik. "Je kunt niet zo praten als je tegen je vrienden zou doen", zegt ze. "Je moet altijd netjes blijven tegen iedereen, ongeacht iemands leeftijd." Of mensen een beetje naar haar luisteren? "Over het algemeen wel", antwoordt ze lachend.
De gemeente is blij met stagiairs als Marlijn. Ze zorgen niet alleen voor extra handen voor handhaving in deze 'drukke coronatijd', maar zijn ook 'de boa's van de toekomst'. "We hebben deze mensen hard nodig", zegt opleidingscoördinator Maarten van Rijn namens de gemeente Vijfheerenlanden. "Je moet ze de kans geven om ervaring op te doen."
De eerste dagen op straat draaien volgens Van Rijn vooral om 'gewenning aan het uniform'. "Deze jongeren hebben nog weinig buiten gelopen", vertelt hij, "maar ze worden wel als volwaardig boa gezien. Mensen zullen ze dingen vragen en zij moeten mensen corrigeren en soms zelfs verbaliseren. Ze leren: is het eng om mensen aan te spreken of valt het mee?"

HANGJONGEREN EN HONDENPOEP

"Als je van mensen houdt, is het een waanzinnig mooi vak om uit te oefenen", vindt Van Rijn. "Je weet nooit wat je te wachten staat. Natuurlijk maak je je vaste rondjes langs bijvoorbeeld de blauwe parkeerzones, maar de losse meldingen zijn steeds anders. De ene keer ga je af op hangjongeren, de andere keer gaat het over hondenpoep."
Boa's liggen onder een vergrootglas, nu er volop discussie is over hun bewapening. De toezichthouders krijgen steeds vaker te maken met geweld. Daarom pleit een deel van de buitengewoon opsporingsambtenaren voor een wapenstok en pepperspray. De burgemeester van Vijfheerenlanden wil daar echter niet aan beginnen.

WAPENSTOK EN PEPPERSPRAY

Marlijn begrijpt die keuze. Ze zegt: "Aan de ene kant klinkt het goed: boa's bewapenen. Je komt soms in situaties, waarbij je denkt: wat moet ik nu? Het kan dan even duren, voordat de politie er is. En in een klein moment kan een situatie best uit de hand lopen. Ik vind alleen dat je al gauw agressief overkomt met al die spullen, terwijl je soms alleen wilt vragen of iemand de andere kant op wil lopen."
Zelf ziet ze haar mond als haar belangrijkste wapen. "Als je mensen op een goede manier aanspreekt, komt het wel goed. En je moet niet te streng zijn. Veel mensen zeggen dat we alleen maar boetes uitschrijven, maar dat is niet waar. Als we een foutgeparkeerde auto zien staan, zeggen we meestal: pas als-ie er zo meteen nóg staat, geven we een boete."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.