Universiteiten leggen islamtwist bij

UTRECHT - De universiteiten hebben de impasse rond de studie naar de islam doorbroken. Met geld van het ministerie van Onderwijs als smeermiddel gaan acht academies samenwerken in het onderzoek en onderwijs naar de godsdienst.
Onderwijsminister Ronald Plasterk steekt de komende vijf jaar in totaal 2,5 miljoen euro in het project onder de naam interuniversitaire onderzoeksschool voor islam studies (ISIM). Het gaat om een doorstart van het islaminstituut (ISIM) dat per 1 januari ophield te bestaan. Dit instituut werd tien jaar geleden opgericht door de universiteiten van Leiden, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen en het ministerie van Onderwijs.
Nadat de subsidie van het departement afliep, trokken Nijmegen, Utrecht en Amsterdam zich terug. Volgens Plasterk speelde ook een rol dat de universiteiten het niet eens konden worden over het profiel van het instituut.
Mede onder internationale druk van wetenschappers uit Indonesië, Saudi-Arabië en Maleisië, en vanwege het belang voor het integratiedebat, heeft Plasterk de universiteiten verzocht het onderzoek naar de islam voort te zetten.
Volgens de minister is dat ook politiek van belang. In de Tweede Kamer "zijn er partijen die de islam intrinsiek ondemocratisch vinden", aldus de bewindsman.
Naast de eerdere betrokkenen hebben ook de Universiteit van Tilburg, de Erasmus Universiteit, de Vrije Universiteit en de Rijksuniversiteit van Groningen zich bij het nieuwe instituut aangesloten.
Naast onderzoek en onderwijs naar de moderne islam gaan zij zich ook gezamenlijk bezighouden met de geschiedenis van de godsdienst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.