Vliegtuigcrash bij Schiphol in hoofdlijnen

AMSTERDAM - De vlucht van een passagierstoestel van Turkish Airlines van Istanbul naar Amsterdam draaide woensdag uit op een ramp.

REGIOGENOTEN

Vlak voor de landing op de Polderbaan van Schiphol crashte de Boeing 737-800 door nog onbekende oorzaak. Negen mensen verloren het leven, onder wie drie bemanningsleden. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat er twee families uit Soest en Utrecht in het toestel zaten. Zij zijn inmiddels weer thuis.

GEWONDEN

In totaal raakten 86 mensen gewond. Zes van hen verkeren in kritieke toestand, 25 passagiers raakten zwaargewond en 24 lichtgewond. Van 31 inzittenden is nog niet bekend wat het letsel precies is. De gewonden liggen in ziekenhuizen in onder andere Hoofddorp, Leiden, Amsterdam en Utrecht. Aan boord van rampvlucht

TK 1951 waren in totaal 134 mensen, van wie zeven bemanningsleden.

LOF VOOR REDDINGSOPERATIE

De reddingsoperatie die snel na de crash op gang kwam, oogstte Europese lof. Hulpverleners waren snel ter plaatse. Op de onheilsplek in een weiland stonden in een mum van tijd tientallen ambulances, brandweerauto's en andere voertuigen. Vicevoorzitter Antonia Tajani van de Europese Commissie sprak in een telefoongesprek met minister Camiel Eurlings (Verkeer) zijn waardering uit over de efficiënte aanpak van de hulpverleningsoperatie.

VAN VOLLENHOVEN

Voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde in het programma NOVA "zeer verrast" te zijn dat het aantal doden beperkt was gebleven tot negen. Hij stelde dat de vliegers van het toestel verpletterd zijn, toen een instrumentenpaneel achter hun rug de cockpit binnen kwam. De oorzaak was het plotselinge afremmen van het toestel in de modder, aldus Van Vollenhoven.

BOEING 737-800

De Boeing 737-800 geldt als een moderne kist en heeft een goede reputatie, zei Michel van Tooren van de Technische Universiteit Delft. Ook voor de hoogleraar aan de faculteit lucht- en ruimtevaarttechnologie is het nog een grote vraag wat er is misgegaan. "De kist was nog vrij jong, dus is er geen sprake van vermoeiing. Waarschijnlijk is er iets misgegaan met de motoren", zei hij.

ZWARTE DOOS

Het onderzoek naar de oorzaak kan maanden, zo niet jaren duren. De zwarte doos met vluchtgegevens is gevonden, liet Van Vollenhoven weten.

PERSCONFERENTIE

In de loop van donderdag komt er opnieuw een persconferentie over het vliegtuigongeluk van woensdag. Tijdstip en locatie kon een woordvoerster van het Calamiteitenteam donderdagmorgen nog niet zeggen.

SLACHTOFFERS OVERNACHTEN IN UMC

Zes slachtoffers van de vliegramp bij Schiphol blijven nog zeker een nacht in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze zijn buiten levensgevaar en hun identiteit is bekend. Het Calamiteitenhospitaal in het UMC Utrecht heeft onmiddellijk na de crash woensdag vier slachtoffers opgevangen. Twee patiënten zijn later die dag overgeplaatst vanuit een ander ziekenhuis. Het Calamiteitenhospitaal is speciaal toegerust voor opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Inmiddels liggen de slachtoffers op een reguliere afdeling.

LOMBOK PRAAT OVER VLIEGRAMP

In de Utrechtse wijk Lombok is het neerstorten van de vlucht van Turkish Airlines het gesprek van de dag. Iedereen praat erover en vooral de familie Yilderim is erg populair als onderwerp. De familie woont al lang in de wijk. Enkele familieleden zaten in de betreffende vlucht. U Vandaag ging eens langs om op de Kanaalstraat de sfeer te proeven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.