"Amersfoortse bomlegger Irak bekent"

UTRECHT - De Amersfoortse terreurverdachte Wesam al-D. gaat donderdag voor de federale rechtbank in Washington een bekentenis afleggen. Hij heeft een overeenkomst gesloten met justitie in Amerika. Dat heeft zijn Nederlandse advocaat Victor Koppe donderdag gezegd.
Het is een unieke zaak, omdat de Iraakse Nederlander de eerste verdachte van het leggen van bermbommen in Irak is, die in de Verenigde Staten wordt bestraft. Met de bekentenis voorkomt Al-D. een proces tegen hem en wordt hem een lagere straf opgelegd. Informatie over de inhoud van de overeenkomst kon Koppe nog niet geven.
Nederland leverde Al-D. begin januari 2007 al aan de Amerikanen uit. Korte tijd later zei hij tijdens zijn voorgeleiding onschuldig te zijn. De Amerikaanse autoriteiten hadden om zijn uitlevering gevraagd, omdat Al-D. betrokken zou zijn geweest bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak in 2003.
De in Irak geboren Nederlander werd aangeklaagd, omdat hij vanuit Nederland naar Irak is gereisd en daar zou hebben geholpen met het leggen van bermbommen om aanslagen op Amerikaanse militairen te plegen. Hij zou dat hebben gedaan samen met een groepering die zich 'Strijders van Fallujah' noemde. Normaal staat hier in de VS een levenslange gevangenisstraf op, maar door de bekentenis kan hij een lagere straf krijgen.
Volgens Al-D. was hij destijds naar zijn geboorteplaats Fallujah teruggekeerd om te gaan trouwen. Toen hij daar was, is hij door Iraakse strijders meegenomen en gedwongen om filmopnames te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg, zei hij nadat hij was opgepakt.
De bermbommen zouden tot ontploffing worden gebracht als een Amerikaanse patrouille zou passeren. Hij moest die opnames in het Westen laten zien. Op de beelden is ook Al-D. te zien. Hij stelt onder meer vragen aan de strijders over wat ze doen en waarom. Op de film is ook te zien dat hij zelf aan de bermbommen zit en graaft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.