Man met schulden ziet tv-serie Breaking Bad en bouwt eigen amfetaminelab

© ANP
UTRECHT - Eindhovenaar Rob van D. had grote schulden en dacht na het zien van de beroemde tv-serie Breaking Bad dat hij zijn financiële problemen kon oplossen door zelf amfetamine te produceren. Dat verklaarde hij bij de politie na de inval in een loods aan de Savannahweg in Utrecht, waar hij zelf een drugslab had opgebouwd.
De 30-jarige Van D. stond vandaag voor de rechter, samen met Gerrit K. uit Blaricum die de loods huurde. De 69-jarige Gerrit voert er allerlei klusjes uit en zegt dat hij Van D. een deel van de ruimte liet gebruiken in ruil voor het repareren van zijn caravan. Van D. repareerde er ook allerlei andere spullen, volgens Gerrit. Van het produceren van synthetische drugs, van juli tot september vorig jaar, zou hij nooit iets hebben gemerkt.
WC-LUCHTJES
Gerrit K. kreeg uiteindelijk wel het gevoel dat het geen zuivere koffie was, zegt hij. Er stonden allerlei ketels en vaten met chemicaliën. En Rob van D. maakte een gat in het dak voor de afvoerpijp van een afzuiginstallatie, maar dat was volgens K. dan wel weer handig als je net naar de wc was geweest. Hij zou Van D. nooit om tekst en uitleg over diens activiteiten hebben gevraagd. Daarbij speelde volgens zijn advocaat ook zijn slechthorendheid mee. Dat leek ook de rechters tijdens de ondervraging af en toe tot wanhoop te drijven.
De zaak kwam aan het licht, omdat de eigenaar van de loods poolshoogte kwam nemen vanwege een verdachte lucht die uit het gebouw kwam. Toen de politie kort daarna binnenviel, was Rob van D. bezig om het laboratorium te ontmantelen. Hij zegt dat hij slechts een keer had geprobeerd om amfetamine te produceren en dat dit was mislukt. Vaten met zwarte chemische drab die in de loods stonden, zouden daarvoor het bewijs zijn.

STRAATWAARDE

De officier van justitie gelooft niets van de verklaring van de Eindhovenaar. In de loods werd naast alle nodige spullen een grote hoeveelheid van de stof BMK gevonden; volgens het Openbaar Ministerie goed voor de productie van 60 kg amfetaminepoeder met een straatwaarde van 700.000 euro. Het OM stelt dat Van D. voor de inval al een succesvolle productieronde achter de rug had. De drab in de vaten zou drugsafval zijn geweest en geen mislukte partij amfetamine.
Als je met de grote jongens wil meedoen, kun je de straf van de grote jongens verwachten!
Officier van justitie over hoofdverdachte
Rob van D. nam bij zijn aanhouding gelijk alle schuld op zich. De oude Gerrit K. zou van niets hebben geweten, ook niet van een jachtgeweer met afgezaagde loop die in een gereedschapskist werd gevonden. Van D. zou het lab met behulp van zijn technische kennis zelf in elkaar hebben geknutseld. Het recept voor het produceren van amfetamine zou hij op het internet hebben gevonden. Over eventuele andere betrokkenen wilde hij niets zeggen, ondanks het feit dat zijn vriendin en drie onbekenden door een camera bij de loods zijn vastgelegd.

GROTE JONGENS

Volgens de advocaat van Rob van D. heeft zijn cliënt zijn leven gebeterd. Hij heeft zijn schulden grotendeels afgelost door zijn huis te verkopen en heeft uitzicht op een baan. Er zou daardoor geen kans zijn dat hij opnieuw in de fout gaat. Maar volgens de officier van justitie wilde de Eindhovenaar met de grote jongens meedoen en zijn er signalen dat hij na zijn straf wiet wil gaan kweken. Daarom eist het OM twee-en-half jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
Het OM gelooft ook niet dat Gerrit K. niet heeft geweten wat er in zijn gehuurde loods gebeurde. Hij zou zich daarover ook meerdere keren hebben versproken. Wegens medeplichtigheid eist het OM tegen hem 10 maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.