RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Woonzorgcentrum Kockengen verrast door vrije bezoekregeling: 'Kwam beetje gek binnen'

1/3
KOCKENGEN - "Dit is het moment voor verpleeghuizen om de ruimte te benutten die er is om elkaar weer te ontmoeten", zei minister De Jonge gisteravond toen hij bekendmaakte dat de bezoekregeling voor verpleeghuizen wordt vrijgegeven mits er geen coronagevallen zijn.

Bij woonzorgcentrum Overdorp in Kockengen volgden ze de persconferentie op de voet. "Het nieuws kwam toch wel een beetje als een verrassing. We hebben eerder natuurlijk gepleit voor verruiming van de bezoekregeling, maar dat het zo wordt vrijgelaten kwam toch wel een beetje gek binnen. We hebben nog een hoop vragen, want de voorwaarden zijn niet duidelijk. Moeten we bijvoorbeeld al het bezoek blijven registreren", zei de zorgmanager van het centrum vanmorgen tegen RTV Utrecht-verslaggever Robert Jan Booij.

Overdorp verrast door vrijgeven bezoekregeling


Verpleeghuizen kunnen soms best wat soepeler zijn bij het toelaten van bezoek voor bewoners, maar "het is nog te vroeg om helemaal open te gaan", zegt Verenso, de vereniging van specialisten in de ouderengeneeskunde. Volgens de vereniging zijn de risico's van het coronavirus nog niet verdwenen en blijft het gevaar van een tweede golf bestaan. Ouderenbond ANBO noemt het loslaten van beperkingen in verpleeghuizen "goed nieuws, maar ook spannend".

Conny Helder, bestuurslid van Actiz, vindt dat De Jonge "iets minder positief en generiek" had mogen zijn over het versoepelen van de bezoekregelingen. Ze pleitte gisteravond in Nieuwsuur voor maatwerk per verpleeghuis. "Er zijn toch weer kleine uitbraken in verpleeghuizen. Dat zal blijven gebeuren, het virus is niet met vakantie."

Verslaggever Robert Jan Booij in het woonzorgcentrum in Kockengen


DRUK MET VOORBEREIDINGEN
In woonzorgcentrum Overdorp in Kockengen waren ze in de aanloop naar een verdere versoepeling de afgelopen tijd wel al druk bezig met voorbereidingen. Zo werd er al rekening gehouden met een besluit om voortaan vier in plaats van twee bezoekers per bewoner toe te staan. Uiteindelijk werd de regeling nog meer verruimd: het aantal mensen dat op bezoek mag komen, hoeft niet beperkt te worden, als de locatie maar vrij is van besmetting.

Maar dat betekent niet dat iedereen zomaar op bezoek kan komen. Zorgmanager Rianne Stam van woonzorgcentrum Overdorp in Kockengen zegt dat de instelling dit logistiek nog niet aan kan, watt elk contactmoment tussen bezoekers en bewoners moet worden vastgelegd en overgedragen aan de GGD en dat is veel werk. Daarom is het centrum druk bezig met innoveren. Zo moet er over drie weken een digitaal reserveringssysteem zijn dat medewerkers veel werk uit handen neemt.

Terugblikkend ging het bij Overdorp op zich goed met alle coronamaatregelen. Toch zijn er wel degelijk frustraties. Sommige familieleden vonden dat hun opa, oma, vader of moeder werd gegijzeld door het woonzorgcentrum en spraken het personeel daarop aan. En dat is natuurlijk niet leuk, aldus Stam.

TWEE WEKEN GELEDEN
Twee weken geleden was RTV Utrecht ook al op bezoek in het woonzorgcentrum. Toen was net besloten dat de bezoekregeling werd uitgebreid van één vaste bezoeker per bewoner naar twee. En dat was ook wel nodig, zei mevrouw Luijt die in het Overdorp woont. Zij moest haar 90-jarige verjaardag in haar eentje vieren: bezoek was niet welkom. "Waardeloos", noemde zij het. "Dat is heel saai, eenzaam 90 worden."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -