RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Koeweit koopt salafistische invloed bij alFitrah-moskee in Utrecht, aangifte tegen stichting


UTRECHT - De omstreden stichting alFitrah in het Utrechtse Overvecht ontving tussen 2010 en 2019 zeker 1,4 miljoen euro uit Koeweit. De Golfstaat heeft daarmee invloed op het aanjagen van het salafisme in Nederland, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Wie betaalt, bepaalt, concludeert de commissie van Tweede Kamerleden die onderzoek heeft gedaan naar ongewenste beÔnvloeding vanuit het buitenland in haar eindrapport.

In het verslag staat ook dat de Kamerleden aangifte heeft gedaan tegen alFitrah. Dat gebeurde enige tijd nadat voorzitter en imam Suhayb Salam onder ede was verhoord door de commisie. Waarom er aangifte is gedaan, wordt in het belang van het onderzoek niet bekendgemaakt. Mogelijk is er volgens de Kamerleden sprake geweest van meineed rond het bezit van financiŽle stukken. De advocaat die Salam bijstond in een juridisch conflict met de commissie, zegt van geen aangifte te weten. Anis Boumanjal kan zich "gewoon niet voorstellen" dat zijn cliŽnt tijdens de commissieverhoren heeft gelogen. Als de commissie dat toch denkt, "moet dat berusten op een onjuiste lezing van de stukken", aldus de raadsman.

'POPPENKAST'
Het verhoor van alFitrah-imam Suhayb Salam verliep in februari dit jaar uiterst stroef en leidde tot juridisch gesteggel omdat alFitrah weigerde om documenten aan te leveren. Het gerechtshof bepaalde uiteindelijk dat de stichting moest meewerken. De commissie concludeerde tijdens het verhoor meerdere keren dat Salam geen antwoord gaf op de vragen. De imam vond dat hij steeds werd afgekapt. "Schijnvertoning, poppenkast", mompelde hij aan het einde van het verhoor.

Verhoor imam alFitrah verloopt uiterst stroef


HET ONDERZOEK
Hoeveel van de ongeveer vijfhonderd Nederlandse moskeeŽn onder (financiŽle) buitenlandse invloed staan, is niet achterhaald door de Kamercommissie. Het zijn vooral Golfstaten als Saudi-ArabiŽ, Qatar en Koeweit en daarnaast Turkije die invloed kopen bij Nederlandse moskeeŽn. Van de 148 Turkse Diyanet-moskeeŽn was van meet af aan duidelijk dat zij vanuit Turkije worden gefinancierd.

De Koeweit-donaties voor alFitrah kwamen volgen de onderzoekers binnen via overheidsgebonden commissies, liefdadigheidsorganisaties en particulieren. Het meeste geld kwam van de International Islamic Charitable Organization. "De IICO is omstreden vanwege de banden van haar verschillende partners die op sanctielijsten staan. Zo werkt zij samen met de Revival of Islamic Heritage Society, een liefdadigheidsinstelling die in verband wordt gebracht met terrorisme", aldus de onderzoekers.

GEBREK AAN TRANSPARANTIE
Hoewel het geld van IICO volgens geestelijker leider Salam bestemd was voor de financiering van het pand is niet vast te stellen of het daadwerkelijk alleen daarvoor is gebruikt. "Tegen de eigen gemeenschap is eerder aangegeven dat het geld uit het buitenland, dat was gedoneerd voor het gebouw van alFitrah, was gebruikt voor noodhulp in het buitenland." Het gebrek aan transparantie over de financiŽn speelt volgens de commissie 'een cruciale rol'. Stichting alFitrah is volgens de onderzoekers niet open over de afkomst van het geld, het doel en daarnaast ontbreekt een financiŽle verantwoording.

Door geldstromen uit onvrije landen krijgen antidemocratische ideeŽn vat op Nederlandse moslims, want wie betaalt, bepaalt, stelt de commissie onder leiding van CDA-Kamerlid Michel Rog. Moskeegangers radicaliseren of worden, als ze weerstand bieden, geÔntimideerd en bedreigd. Geldschieters uit de Golf proberen vooral extremistisch gedachtegoed als het salafisme te verbreiden, constateert de commissie. "Salafistische aanjagers" spelen daarin een belangrijke rol. Zij doen zich in het openbaar veel gematigder voor dan ze zich binnenskamers opstellen. Zo voorkomen ze dat justitie hen kan aanpakken, stellen de onderzoekers.MOSKEE-ONDERWIJS
Bij alFitrah in Utrecht blijkt salafistisch lesmateriaal uit Saudi-ArabiŽ te worden gebruikt bij het informeel moskee-onderwijs. De onderzoekers noemen de aanpak van de stichting 'zeer intensief'. "Kinderen vanaf 4 jaar krijgen veertien uur per week les bij alFitrah, terwijl dat bij de meeste moskeescholen veel minder is, zo'n vier tot zes uur per week." Uit het onderzoek is ook gebleken dat er telkens andere stichtingen opduiken die een band met alFitrah hebben, al dan niet financieel. "Het is opmerkelijk dat hierbij vaak ook een geldstroom in de richting van deze stichtingen gaat", stelt de Kamercommissie.

Stichting alFitrah kwam de afgelopen jaren al meerdere keren in opspraak, onder meer vanwege mogelijke relaties met omstreden (terroristische) organisaties, verdenking van witwaspraktijken, omstreden gastpredikers en vooral vanwege de inhoud van het onderwijs bij Dar al-Hudaa, de onderwijstak voor 4- tot 14-jarigen. Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut bleek eerder dat de leerlingen een zwart-wit visie op de islam voorgeschoteld krijgen, die geen rekening houdt met de Nederlandse samenleving waarin zij leven. "Zo trokken oud-studenten van de moskee in december 2016 aan de bel omdat hen was opgedragen om moslims die misdrijven begaan, niet aan te geven bij de politie. Ook is alFitrah als een van de vijftig onderwijsorganisaties met sterke salafistische invloeden geÔdentificeerd in een onderzoek van NRC en Nieuwsuur naar salafistische moskeescholen", aldus de onderzoekers in het rapport.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -