Door corona geen Keti Koti in Utrecht, maar festival gaat online toch door

Gina Avans tijdens Keti Koti festival 2020
Gina Avans tijdens Keti Koti festival 2020 © RTV Utrecht
UTRECHT - 30 juni 2020 zou de derde editie van het Keti Koti Festival Utrecht in de tuin van het Centraal Museum plaats vinden. Door de coronacrisis gaat het festival niet door. De organisatie heeft ervoor gekozen om het hele programma op te nemen op video en het op verschillende social media kanalen uit te zenden. Zodat Utrecht toch de afschaffing van de slavernij kan herdenken.
Keti Koti betekent letterlijk Ketenen Gebroken. Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Met het Keti Koti Festival wordt de afschaffing van de slavernij herdacht.
Het is een verhaal van Utrecht, van witte en zwarte mensen, dat maakt het compleet
Leroy Lucas
Ook in Utrecht zijn sporen van slavernij te vinden. Stephen van der Hagen was de eerste admiraal werkzaam voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Hij was de veroveraar van Ambon, de huidige Molukken. En bezat huizen aan het Vredeburg en de Oudegracht. Koopman George Beens zond jaarlijks 180 tot 200 slaven naar Batavia. Hij vestigde zich aan de Nieuwegracht in Utrecht. Voor zijn zoon François kocht hij het stadskasteel Klein Blankenburg aan de Oudegracht 119.
Gina Avans en Denise Jannah in tuin van Centraal Museum tijdens opnamen Keti Koti festval 2020
Gina Avans en Denise Jannah in tuin van Centraal Museum tijdens opnamen Keti Koti festval 2020 © RTV Utrecht
Het is een stuk van onze geschiedenis dat we het liefst willen vergeten. Het schuurt een beetje, zegt jazz-zangeres Denise Jannah, daarom vindt ze Keti Koti festival heel belangrijk en doet graag mee aan de video. Ook Mitchell Brunings uit Nieuwegein, wereldberoemd geworden met zijn versie van Redemption Song van Bob Marly, doet mee aan het festival.
Wit is de kleur van rouw
Gina Avans
Gina Avans is uitgenodigd om het plengoffer te doen. Het is een ritueel waarbij uit een kalebas water op de aarde gesprenkeld wordt terwijl god en voorouders worden aangeroepen. Gina is helemaal in het wit gekleed, want wit is de kleur van rouw. De borduursels op haar gewaad verwijst naar de slaaf-gemaakten.
Dinsdag 30 juni om 19 uur wordt de Keti Koti festival live uitgezonden op verschillende social media kanalen. Keti Koti Utrecht / Tori Oso Utrecht / Centraal Museum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.