OM: 'Onherstelbaar leed veroorzaakt door trucker die inreed op file A28'

© Keistadnieuws
PROVINCIE UTRECHT - Een Servische vrachtwagenchauffeur die begin dit jaar met volle vaart op een file inreed op de A28 bij Leusden, mag een jaar lang niet rijden als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Volgens de officier van justitie is de man schuldig aan zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag en veroorzaakte hij onherstelbaar leed.
Bij het ongeluk op 20 januari raakten drie jonge vrouwen zeer ernstig gewond. Zij zaten in een kleine Fiat 500 waar de vrachtwagencombinatie van de verdachte met 83 km/u bovenop reed. De chauffeur had twee portalen met matrixborden, die aangaven dat de snelheid verlaagd was naar 50 km/u, niet opgemerkt. Ook zag hij de rode waas van remlichten die voor hem oplichtten te laat.

FLITS

De chauffeur had kort voor de aanrijding een flits in zijn spiegel gezien, waardoor hij even was afgeleid. Hij had er veel over nagedacht, maar tijdens de rechtszitting had hij verder geen verklaring voor zijn onoplettendheid. Die moet twee tot twaalf seconden hebben geduurd, blijkt uit technisch onderzoek. De man had kort voor de aanrijding nog rustpauze gehad, was niet onder invloed en was ook niet met zijn telefoon bezig geweest.
Voor de jonge slachtoffers, collega's die midden twintig zijn, heeft het ongeluk dramatische gevolgen gehad. Twee van hen verkeerden na het ongeluk in kritieke toestand en zullen nog lang moeten revalideren. Een van hen heeft een dwarslaesie. Zij is verlamd vanaf haar borst en zal de rest van haar leven in en rolstoel moeten doorbrengen. De bestuurster van de auto heeft blijvend hersenletsel opgelopen.
Vrachtwagencombinatie reed op file in.
Vrachtwagencombinatie reed op file in. © Keistadnieuws

AANGESLAGEN

De bespreking van de feiten en de aanwezigheid van de chauffeur maakten veel emotie los bij de slachtoffers. Het ongeluk heeft hun toekomst voorgoed veranderd, vertelden twee van hen in de rechtszaal. De vrouw die verlamd is geraakt, heeft haar baan en huis moeten opgeven en is als zelfstandig en reislustig type nu aangewezen op de hulp van anderen. Haar collega werd vanwege het hersenletsel een tijd kunstmatig in coma gehouden en moet opnieuw leren bewegen.
De chauffeur zat zichtbaar aangeslagen in de verdachtenbank. Hij was zeker niet van plan geweest om iemand letsel toe te brengen of levens te vergallen, zei hij. Hij is zich volkomen bewust van wat voor leed hij voor de vrouwen heeft veroorzaakt en beleeft het ongeluk steeds weer opnieuw. De Serviër is nog steeds chauffeur. Hij heeft geen andere keuze: hij is kostwinner voor zijn vrouw en kinderen en heeft geen andere bron van inkomsten.

SCHULDIG EN STRAFBAAR

Volgens het OM is bewezen dat de chauffeur schuldig is aan zeer onvoorzichtig en onoplettend gedrag in het verkeer. Omdat hij in het buitenland woont en werkt is een taakstraf niet mogelijk. Het OM eist daarom een grotendeels voorwaardelijke celstraf van 198 uur, zodat de man na aftrek van voorarrest niet weer naar de gevangenis hoeft. Omdat hij volgens de officier van justitie wel moet voelen dat hij strafbare fouten heeft gemaakt, zou de rechtbank zijn rijbevoegdheid voor een jaar moeten intrekken.
Volgens zijn advocaat heeft de chauffeur zich niet schuldig gemaakt aan strafbaar rijgedrag. Het ongeluk was het gevolg van een kort moment van onoplettendheid: 2 tot hooguit 12 seconden. Door een rijverbod van een jaar zou zijn gezin zonder inkomsten komen te zitten, betoogde zij. De raadsvrouw pleitte daarom voor vrijspraak. De rechter doet op 9 juli uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.