Weilanden vol ondergrondse slootjes moeten bodemdaling Kockengen stoppen

KOCKENGEN - Tien boeren in de buurt van Kockengen doen met het waterschap een proef om het dalen van de bodem tegen te gaan. De slappe veengrond klinkt in en dat zorgt in het veenweidegebied voor grote problemen. Daarom wordt er druk geëxperimenteerd met bodemdrainage.
"Het is een waterinfiltratiesysteem", vertelt Annette van Schie van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. "Dat wil eigenlijk zeggen dat er allemaal ondergrondse buizen in het land worden aangelegd. Die staan in verbinding met de sloot. Dus eigenlijk ben je ondergrondse slootjes aan het maken."

SLANG

Op een hete donderdagmiddag wordt het land van melkveehouder Ron Mulder voorzien van zo'n bewateringssysteem. Een graafmachine maakt een sleuf bij de sloot. Daar wordt vervolgens een slang doorheen getrokken. Mulder: "Ze worden over de lengte over het hele perceel getrokken zodat we een gelijkmatige waterstand krijgen."
Onder de grond moet een slang zorgen voor een gelijkmatige waterstand.
Onder de grond moet een slang zorgen voor een gelijkmatige waterstand. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
En dat is belangrijk. "Als het droog is dan droogt het veen uit, dan 'klinkt' het in en daalt de bodem. Door de grond vochtig te houden, proberen we die daling te remmen", zegt Van Schie van het waterschap. "Bovendien zorgt een natte bodem voor een vermindering van CO2-uitstoot. Als het veen oxideert komt er kooldioxide vrij en dat proberen we dus ook tegen te gaan."
Boer Mulder ziet het wel zitten met het systeem. Hij leent zijn land dan ook graag uit voor de pilot. "Ik zie het nut er wel van in. Je maakt die grond vochtig van onderen, waardoor je minder uitdroging krijgt."

500 VOETBALVELDEN

De komende jaren wordt het watersysteem op 230 hectare in de polders Portengen en Kortrijk uitgerold. Dat zijn zo'n 500 voetbalvelden. Ondertussen verricht het waterschap metingen waaruit zou moeten blijken dat de bodem inderdaad minder snel daalt. "We hebben eerder soortgelijke pilots gedaan en daaruit komen positieve resultaten, maar op elke plek gaat het toch weer wat anders. En dat moeten we nu gaan ontdekken."
Mulder hoopt op een positief resultaat, zodat ook zijn kleinkinderen in de toekomst kunnen boeren in het gebied. "Mijn zoon zal hier nog wel kunnen boeren, maar als we er niets aan doen zal het daarna wel een keer ophouden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.