Feest met drank en drugs eindigt met dodelijk ongeluk in Maarssense sloot

© Michiel van Beers
MAARSSEN/BREUKELEN - Hij was met zijn vriend Jessie de hele nacht op een techno-feest in de Central studio's in Utrecht geweest en had het nodige gedronken en misschien ook wel wat MDMA gebruikt, maar dat laatste weet de 32-jarige Thomas van W. uit Breukelen niet zeker. Vandaag zat hij als verdachte in de rechtbank, omdat hij op de terugweg naar huis met zijn auto in het water terecht kwam en de pas 22-jarige bijrijder Jessie verdronk.
De zitting in de rechtbank in Utrecht was loodzwaar voor de verdachte en vooral ook voor de nabestaanden van Jessie. De ouders en andere familieleden van de verongelukte jongen waren bij de zitting aanwezig. Bijna voortdurend klonk er gesnik in de zaal of waren er opmerkingen, omdat de verklaringen van Thomas over de oorzaak van het ongeluk niet werden geloofd.

DRANK EN DRUGS

Het fatale ongeluk gebeurde in de vroege ochtend van 13 januari 2019. In de rechtszaal vertelde Thomas dat er na het voetbal de middag ervoor al een paar biertjes waren gedronken en misschien had hij ook wat wiet gerookt. Tijdens het feest zou hij nog vijf of zes mixdrankjes met wodka hebben gedronken en mogelijk MDMA hebben gebruikt, zei hij aarzelend. In zijn bloed werden volgens de officier van justitie hoge concentraties MDMA, THC en alcohol vastgesteld.
Toen de twee rond 07.00 uur terugreden naar Breukelen verloor Thomas op de Straatweg in Maarssen de macht over het stuur. De precieze oorzaak is onduidelijk. Hij zegt dat hij niet harder reed dan de toegestane 60 km/u. Op een verkeersdrempel zou de auto scherp naar links zijn getrokken en lukte het hem niet meer om te corrigeren. De auto reed over de berm en het naastgelegen fietspad en kwam daarna ondersteboven in een sloot terecht. Maar op foto's van de plaats van het ongeluk is in de directe omgeving geen drempel te zien.
"Toen werd alles zwart, kreeg ik geen lucht meer", vertelt Thomas. Hij kreeg eerst zijn gordel niet los, maar lukt het om via het raam de auto uit te komen. Vervolgens probeerde hij Jessie door het kapotte raam los te krijgen, terwijl tot zijn middel in het water stond. Maar de gordel van zijn vriend zat vast. "Toen hij niet meer bewoog heb ik 112 gebeld", zei Thomas. Daarna probeerde hij hulp van passerende automobilisten te krijgen.

CELSTRAF EN RIJBEWIJS KWIJT

Het Openbaar Ministerie vindt bewezen dat Thomas een dodelijk verkeersongeval heeft veroorzaakt door onder invloed van een combinatie van drank en drugs achter het stuur te kruipen. De officier van justitie sprak in juridische termen van "aanmerkelijk onachtzaam rijden en aanmerkelijke schuld". Het OM eist 8 maanden celstraf en een rijontzegging van 3 jaar. De officier gaat het CBR vragen om het rijbewijs van Thomas in te trekken. De ouders van Jessie zou hij in totaal bijna 40.000 euro aan schadevergoedingen moeten betalen.
De advocaat van Thomas had veel kritiek op het politieonderzoek na het ongeluk en de rapporten daarover. Die zouden vol staan met fouten. Zo zou aquaplaning als mogelijke oorzaak van het ongeluk niet zijn onderzocht, terwijl het destijds regende. Ook zouden de afname en onderzoeken van het bloed van haar cliënt niet volgens de regels zijn uitgevoerd. De advocaat pleitte daarom voor vrijspraak. Omdat het slachtoffer ook een eigen verantwoordelijkheid had toen hij bij zijn vriend in de auto stapte, zou de geëiste schadevergoeding niet moeten toegekend.
De rechtbank gaat de komende weken nadenken over het vonnis en doet op donderdag 9 juli uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.