Wethouder Utrecht verdedigt regeling waarbij gemeente profiteert van hogere woningprijs

Woningen in de Merwedekanaalzone
Woningen in de Merwedekanaalzone © De Nieuwe Defensie / BPD
UTRECHT - Als een van de nieuwe, dure woningen in de Merwedekanaalzone in Utrecht meer opbrengt dan vooraf was gedacht, deelt de gemeente mee in de winst. Maar die zogenoemde overwinstregeling is geen 'perverse prikkel', maar juist een manier om prijsstijgingen te voorkomen. Dat zei wethouder Diepeveen vanmiddag in antwoord op vragen van Stadsbelang Utrecht.
Cees Bos van Stadsbelang Utrecht was in de pen geklommen voor wat vragen over de regeling. Dit naar aanleiding van de ophef over de hoge prijzen van nieuwbouwwoningen in de Utrechtse Merwedekanaalzone. Bij dat project heeft de gemeente met ontwikkelaar BPD een overwinstregeling afgesproken. Daarbij gaan de gemeente en aannemers aan het begin van een bouwproject uit van een zekere verkoopwaarde van een huis. Levert een woning meer op, dan deelt de gemeente in de winst. Bos noemde dat 'een perverse prikkel' om in te stemmen met hoge woningprijzen.

VEEL TIJD

Wethouder Diepeveen erkende dat de gemeente zo'n regeling heeft getroffen bij het project De Nieuwe Defensie. En de wethouder legde ook uit waarom. Volgens hem zit er vaak veel tijd tussen de afspraak over de grondprijs voor de woningen en de verkoop van de huizen. Het kan dan zijn dat de woningprijzen in de tussentijd sterk stijgen. "Om te voorkomen dat in zo'n geval alleen de ontwikkelaar profiteert van de hogere woningprijzen wordt een afspraak gemaakt over overwinst."

TEGENWOORDIG

In het verleden kwamen zulke regelingen vaker voor, aldus de wethouder. Tegenwoordig worden vrije locaties van de gemeente Utrecht verkocht via een aanbesteding. "In het algemeen is het zo dat de verkoop van woningen dan meestal een jaar later plaatsvindt."
De overwinst is niet de oorzaak maar het gevolg van de hoge woningprijzen.
Wethouder Kees Diepeveen

OORZAAK EN GEVOLG

De wethouder verdedigde de regeling. "De Utrechtse woningmarkt is overspannen", zei hij als antwoord op de vragen van Stadsbelang Utrecht. "De overwinst is niet de oorzaak maar het gevolg van de hoge woningprijzen." Bovendien wordt die volgens de wethouder gebruikt om de stijging van woningprijzen tegen te gaan. "Hoe hoger het aandeel dat de ontwikkelaar aan de gemeente moet afstaan, hoe minder de ontwikkelaar geneigd zal zijn om hoge marktprijzen te vragen."
Ze zijn ten koste van de burger bezig met winstmaximalisatie.
Cees Bos, Stadsbelang Utrecht

'FLAUWEKUL'

Maar Bos had achteraf weinig op met dat laatste argument: "Da's je reinste flauwekul. Stel je voor: ik heb panden in de aanbieding. En ik heb afgesproken dat die 340.000 euro moeten kosten. En ik kan verkopen voor 370.000 euro maar moet dan 40 procent van de overwinst afstaan. Dan verkoop ik het toch voor 370.000 euro?" Hij is dan ook niet tevreden: "Dit is verkoopprijs-ophogend en daar is de gemeente gewoon mee bezig. Ze zijn ten koste van de burger bezig met winstmaximalisatie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.