Nationaal plan corona-aanpak slachthuizen ligt klaar

Slachthuis Westfort in IJsselstein
Slachthuis Westfort in IJsselstein © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De uitwerking van een nationaal plan van aanpak om de uitbraak van het coronavirus in en rond slachthuizen zo veel mogelijk tegen te gaan, ligt op het bureau van minister Hugo de Jonge. Dat zei de bewindsman in de Tweede Kamer.
De Kamer had om zo'n plan gevraagd. Er was al een nationale aanpak, stelt De Jonge, omdat het kabinet aanwijzingen geeft aan veiligheidsregios als er wegens de omstandigheden in slachthuizen moet worden ingegrepen. Maar er moest een duidelijker plan komen.

TESTEN

Dat plan gaat onder meer over het testen in slachthuizen. Dat gebeurt steekproefsgewijs omdat niet alle werknemers, dus ook zonder klachten, getest kunnen worden. De manier waarop wordt ingegrepen bij slachthuizen "als ze hun snor drukken in het naleven van de regels", wordt daarin ook uitgewerkt. "We hebben daar echt een klus te klaren", concludeert De Jonge.
In Nederlandse slachthuizen zijn verschillende uitbraken geweest en ook in buurlanden en bijvoorbeeld de Verenigde Staten is het vaker raak geweest. In een slachthuis in het Duitse Noordrijn- Westfalen zijn meer dan duizend corona-besmettingen geconstateerd onder het
personeel. Even dreigde zelfs een volledige lockdown voor die regio.

WERKOMSTANDIGHEDEN

Mogelijk heeft het gevaar in slachthuizen te maken met de slechte werk- en leefomstandigheden van de werknemers, veelal arbeidsmigranten. De positie van arbeidsmigranten, die vaak met veel mensen in een relatief kleine ruimte wonen, wordt ook meegenomen in de plan van aanpak.
In de provincie Utrecht is voor zover bekend geen grote corona-uitbraak geconstateerd bij vleesverwerkers. Slachthuizen in Midden-Nederland laten weten dat ze voorzichtig te werk gaan en zich houden aan de voorschriften. Er wordt bijvoorbeeld gelet op het afstand houden en er gelden extra hygiënemaatregelen. Verschillende bedrijven wijzen erop dat ze geen slachthuismedewerkers uit bijvoorbeeld Oost-Europa hebben.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.