Fietstocht Jan van Zanen door Utrecht: 'Zeg maar dag tegen 't jochie'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht fietst vandaag zijn afscheidstour door de stad. Hij zegt hiermee gedag tegen de stad waar hij 6,5 jaar lang burgemeester van was.
Van Zanen doet op zijn tocht alle tien de wijken aan en volgt daarbij voor een deel het parcours van de Vuelta, de Ronde van Spanje die deze zomer zou beginnen in Utrecht. "Ik had graag persoonlijk afscheid genomen van de Utrechtse bevolking, maar helaas kan dat nu niet in verband met corona", zegt hij. "Daarom fiets ik vandaag in een speciale Tour d'Utrecht de hele stad nog een keer door om afscheid te nemen. Ik weet nu al dat alle wijken en buurten bijzondere herinneringen bij mij gaan oproepen. Bovendien bereid ik me voor op een warme en hartverwarmende tocht."
De inwoners van Utrecht kunnen zaterdagmiddag een persoonlijke afscheidswens laten opnemen. Op het stadhuis staat een videocamera om de boodschap in te spreken. Van Zanen ontvangt het speciale 'Zeg maar dag tegen 't jochie' later. De gemeente vraagt iedereen om voldoende afstand van elkaar te houden. Dinsdagmiddag neemt de gemeenteraad afscheid van hem. Oud-burgemeester van Groningen Peter den Oudsten neemt zijn functie tijdelijk over.
Van Zanen stapt per 1 juli over naar Den Haag. Zijn vertrek kwam voor de meeste Utrechters als complete verrassing. RTV Utrecht besteedt via radio, tv en online veel aandacht aan het afscheid van de burgemeester van de provinciehoofdstad.

ROOKWORST

Eén van de mensen waar Van Zanen op zijn fiets afscheid van gaat nemen is zijn favoriete slager Dick van Schip. Die deed vanochtend op Radio M al uit de doeken dat de burgemeester groot fan is van de Hollandse pot: "Hij is helemaal gek van onze rookworsten."
Van Schip gaat hem zeker missen en dat is niet alleen omdat hij zo lekker gewoon gebleven is. "Wat ons allemaal in het geheugen gegrift staat, zijn de tragische gebeurtenissen op het 24 Oktoberplein. Toen heeft hij zich van een kant laten zien waarbij hij als vader van Utrecht naar voren is gekomen. Dat sterkt die man op alle fronten. Op de punten dat hij er moest zijn, was hij op een eerbiedwaardige manier aanwezig."
Slager Van Schip over Jan van Zanen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.