Kabinet rekent op akkoord met Zeeland over compensatie verhuizing mariniers Doorn

De boulevard in Vlissingen.
De boulevard in Vlissingen. © RTV Utrecht / Annet Schut
VLISSINGEN/DOORN - Het kabinet hoopt vrijdag na nieuw overleg een akkoord te hebben met Zeeland over een compensatiepakket voor het annuleren van de vestiging van een nieuwe marinierskazerne. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en speciaal gezant Bernard Wientjes proberen met Zeeuwse bestuurders de laatste hobbels uit de weg te ruimen.
Eerder kwam al naar buiten dat er gesproken wordt over een extra beveiligde gevangenis, een rechtbank en een expertisecentrum op het gebied van georganiseerde criminaliteit. Verder gaat het om betere treinverbindingen met Zeeland en een kennisinstituut voor voedsel, energie en water. Ook over een waterstoffabriek wordt gesproken, net als de overdracht van kerncentrale Borssele aan het Rijk.
In 2012 besloot het toenmalige kabinet de mariniers van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn naar Vlissingen te verhuizen. De laatste jaren groeide het verzet hiertegen van de mariniers. Die onvrede leidde tot een leegloop van het korps. Dat vindt het kabinet zo zorgelijk dat de verhuizing wordt afgeblazen. De mariniers verhuizen nu naar een basis in Nieuw Milligen.
De Provinciale Staten van Zeeland, de gemeenteraad van Vlissingen en het waterschap Scheldestromen moeten nog wel hun goedkeuring geven als er vrijdag overeenstemming wordt bereikt. Pas daarna zal het ministerie van Defensie officieel verklaren dat de verhuizing van de baan is.
Volgens Zeeuwse bestuurders was de marinierskazerne overigens al bedoeld als compensatie voor het vertrek van rijksdiensten uit de regio of de afslanking daarvan. Daarnaast benadrukken ze dat de imagoschade door het handelen van zowel de legertop als staatssecretaris Barbara Visser van Defensie "onbetaalbaar" is, dat er contracten gesloten zijn met het Rijk en dat er inmiddels tientallen miljoenen zijn geïnvesteerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.