RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bunnik na ruim een halve eeuw zonder zwembad: 'Hebben er simpelweg het geld niet voor'

1/2
MAARSSEN - De teleurstelling in Bunnik is groot. Na ruim een halve eeuw sluit het zwembad daar de deuren. Verschillende generaties leerden er zwemmen, maar de kosten voor modernisering zijn te hoog om het bad langer open te houden. "We hebben er simpelweg het geld niet voor", zegt wethouder Dekker. Op 1 september valt daarom het doek voor Zwembad Laco.

Het bad opende in 1969 de deuren en was jarenlang een begrip in het dorp. Sinds 2002 is de gemeente geen eigenaar meer. Toen nam sportexploitant Laco het bad voor een vriendenprijsje over.

De sluiting komt voor veel gebruikers als een volslagen verrassing. Het schiet ouders van zwemmende kinderen en senioren die gebruik maken van het bad volgens de lokale krant Bunniks Nieuws in het verkeerde keelgat dat al een jaar over de sluiting gepraat wordt zonder dat ze er iets van afwisten. Volgens Alex van Broekhoven, algemeen manager exploitaties van Laco Recreatie, is er op de achtergrond alles aan gedaan het bad te redden.

De badmeester werkt haar halve leven al in het zwembad


"Er hebben vier gesprekken plaatsgevonden met de gemeente", vertelt Van Laarhoven aan de lokale krant. "De gemeente gaf aan er wel belang bij te hebben, maar uiteindelijk wilden ze niet mee investeren. Daarom houdt het nu op."

BUNNIK HEEFT GEEN GELD
Dat er gesprekken zijn geweest geeft wethouder Ali Dekker (De Liberalen) toe. "We waren zelfs bereid een bedrag mee te betalen. Maar Laco wilde meer en dat kunnen we simpelweg niet opbrengen. Alleen een hele forse investering zou het zwembad open kunnen houden, maar dat is een zaak van de exploitant. Nu kleine aanpassingen doen zorgt voor een verlenging van de levensduur van het zwembad met een paar jaar en dat is weggegooid geld."

Zwembaden en gemeenten zijn sowieso geen goed huwelijk. In De Bilt sneuvelde verschillende wethouders over de kosten bouw van een nieuw bad. In Utrechtse Heuvelrug werd het zwembad in Doorn afgestoten, maar na uitgebreide protestacties van gebruikers ging de raad toch overstag en pompte er weer geld in om zwembad Woestduin langer open te houden. Binnen de politiek wordt op die beslissing nu knarsetandend teruggekeken omdat de bodem van de gemeentekas in zicht is en de kosten voor het zwembad zwaar op de begroting drukken. Toevalligerwijs is ook dat zwembad in handen van Laco. Bunnik wil niet in dezelfde situatie als de buurgemeente komen.

TOEKOMST
Volgens wethouder Dekker is het heel jammer dat het zwembad in Bunnik verdwijnt. "We investeren in sport en vinden het heel belangrijk dat onze inwoners kunnen bewegen. Maar we moeten keuzes maken. We zijn druk bezig met woningbouwplannen in onze gemeente en als dat geld oplevert voor het uitbreiden van voorzieningen kan er best gekeken worden naar de komst van een nieuw zwembad. Maar op dit moment hebben we er simpelweg het geld niet voor."

Het personeel van Laco Bunnik komt niet op straat te staan, benadrukt de exploitant. Er wordt gekeken of ze aan de slag kunnen bij zwembaden in de buurt. Ook de kinderen die er zwemlessen volgen kunnen terecht in Driebergen of Doorn. Ook in Houten is nog plaats, maar die zwembaden vallen niet onder de vlag van Laco en daar bestaan wachtlijsten.

Inmiddels is een petitie gestart om Laco Bunnik open te houden. Die is inmiddels ruim 500 keer ondertekend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -