KNMI geeft code geel af: wees alert op hitte, onweersbuien, hagel en regen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het KNMI roept mensen in Nederland op om alert te zijn op het warme weer. Het weerinstituut in De Bilt heeft code geel aangekondigd vanwege de aanhoudende hitte. Het wordt in een groot deel van het land, ook in de provincie Utrecht, tropisch warm. Mogelijk volgen vanavond hevige onweersbuien, hagel, windstoten en veel regen.
Eerder deze week activeerde het RIVM in Bilthoven al het Nationaal Hitteplan om gezondheidsproblemen te voorkomen. Het advies luidt om dunne kleding te dragen die bescherming biedt tegen de brandende zon en zo veel mogelijk de schaduw op te zoeken en lichamelijke inspanning vanmiddag te beperken. Ook zonnebrandcrème wordt dringend aanbevolen. Binnen kun je het koel houden door zonwering, airconditioning of een ventilator. Let ook op kwetsbare mensen in je omgeving.
Lokaal kan de temperatuur vanmiddag oplopen tot zo'n 32 graden. Veel koeler dan 18 graden wordt het vannacht niet en in grote steden komt het kwik niet eens onder de 20 graden. In de avond kan het weer wel omslaan. Het KNMI waarschuwt voor onstuimig weer en adviseert om het water en open terrein te vermijden.

STEEDS ZONNIGER

Het warme weer van deze week past overigens goed bij de tijd van het jaar, meldde weerbureau Weeronline vanmorgen al. Het wordt tegenwoordig in de eerste zomermaand juni door klimaatverandering steeds warmer en zonniger, blijkt uit meteorologische gegevens uit het verleden.
De gemiddelde temperatuur in juni is tegenwoordig 16,1 graden, gemeten over de afgelopen dertig jaar. Dat is een halve graad warmer dan in de meetperiode 1981 - 2010, en zelfs 0,9 graad warmer dan tussen 1951 en 1980.

GRAAD WARMER

Overdag werd het tussen 1991 en 2020 gemiddeld 21 graden in De Bilt. De minimumtemperatuur steeg naar 11 graden. Sinds halverwege de vorige eeuw is dat zowel 's nachts als overdag een toename van 1 graad.
Ook schijnt de zon in juni tegenwoordig gemiddeld 13 uur meer dan tussen 1981 en 2010. Dat is opvallend omdat het aantal zonuren in de tweede helft van de twintigste eeuw aan het dalen was. De hoeveelheid neerslag is nagenoeg gelijk gebleven, maar wel regent het harder in minder tijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.