Utrechtse Heuvelrug pas in 2050 klimaatneutraal, groene doelstellingen op de lange baan

© RTV Utrecht
UTRECHTSE HEUVELRUG - Niet in 2035 maar in 2050 moet de gemeente Utrechtse Heuvelrug aan de klimaatdoelstellingen voldoen, dat vinden BVH, SGP, CDA en VVD. De partijen dienden daar gisterenavond een motie voor in. Hiermee vormen de partijen een meerderheid en gaan de groene doelstellingen op de lange baan.
Daarmee wordt de ambitie voor het realiseren van de doelstelling 15 jaar vertraagd. Volgens BVH, een van de indieners van de motie, is het een onhaalbaar plan om de gemeente Utrechtse Heuvelrug in 2035 klimaat neutraal te laten zijn. Ook verwacht de partij nieuwe innovaties op het gebied van energieopwekking die nu nog niet voorhanden zijn.

WINDMOLENS

Een groot struikelblok voor de vier partijen is de mogelijke komt van windmolens. Het CDA in de gemeenten en BVH voeren daar al langer actief campagne tegen. Zo is er al een petitie gestart en wapent de CDA-fractie zich met ferme taal: volgens de partij moet Utrechtse Heuvelrug windmolens ongewenst verklaren.
De ChristenUnie vindt de koers van het CDA jammer. D66 ziet wel graag wat meer vaart op het gebied van duurzame energieopwekking en ziet de pogingen van het CDA dat als stemmingmakerij. OPEN wil ook windmolens binnen de gemeentegrenzen niet bij voorbaat uitsluiten. "Daar is de klimaatverandering te urgent voor", aldus raadslid Ernst Hart.
Hoewel ook de VVD geen voorstander is van windmolens, durft de partij niet zover te gaan dat ze de turbines in de toekomst uitsluiten.

RAADSPROGRAMMA

De gemeente Utrechtse Heuvelrug werkt met een raadsprogramma, dat houdt in dat niet het college maar de gemeenteraad over het beleidsplan gaat. Wethouder Rob Jorg (VVD) voert het energiebeleid uit.
Hij spreekt zich niet uit over de door de raad bijgestelde ambitie. Wel is hij bezig het klimaatbeleid uit te voeren zoals staat omschreven in de Klimaatwet: terugdringen van broeikasgassen met 49% ten opzichte van 1990 in 2030. Dat noemt Jorg al een heel "ambitieuze ambitie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.