RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht onderzoekt mogelijkheid voor islamitische begraafplaats

UTRECHT - Utrecht gaat onderzoeken of er plek is voor een islamitische begraafplaats in de gemeente. Moslimorganisaties hadden daarom gevraagd.

Volgens de gemeente is er een groeiende groep moslims in de stad die graag hier volgens islamitisch gebruik begraven wil worden. Een belangrijk onderdeel daarbij is dat deze graven in principe niet geruimd worden. Moslimorganisaties willen daarom graag een begraafplaats in eigen beheer, waarbij de moslimgemeenschap de onderhoudskosten zal dragen.

Er wordt volgens de gemeente niet alleen gekeken naar een eigen, nieuwe begraafplaats, maar ook naar vrijgekomen ruimte op bestaande begraafplaatsen. Doordat steeds meer mensen kiezen voor een crematie, ontstaat daar inmiddels leegstand, schrijft de gemeente.

In Utrecht zijn op de algemene begraafplaatsen Kovelswade (sinds 1985) en Daelwijck (sinds 2019) islamitische grafvakken, maar er is nog geen particuliere islamitische begraafplaats. Uit gesprekken is gebleken dat de islamitische gemeenschap in de stad dit wel graag wil. Er is dan sprake van een bijzondere begraafplaats, vergelijkbaar met de nog bestaande christelijke en joodse begraafplaatsen in Utrecht. Daar zou ook meer ruimte zijn voor een eigen gebedsruimte, bewassingsruimte en een bezoekruimte.

De komende maanden wordt de haalbaarheid van verschillende locaties en scenario's onderzocht. Daarbij is het volgens de gemeente van belang dat "initiatieven aantoonbaar gedragen moeten worden door de Utrechtse islamitische gemeenschap". De resultaten van dat onderzoek komen in een startnotitie die in oktober 2020 klaar moet zijn.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -