Duurzame Triodos Bank doorstaat crisis goed

ZEIST - De Triodos Bank in Zeist heeft vorig jaar een winst behaald van 10,1 miljoen euro. Dat is 13 procent meer dan in 2007. Het balanstotaal van de bank nam met een kwart toe tot 2,4 miljard euro. Het aantal klanten steeg eveneens met 25 procent tot 191.000.
Dat maakte de duurzame Triodos Bank vrijdag bekend. "De financiële crisis doorstaan we goed. Sterker nog, we groeien sneller dan verwacht", stelde directeur Peter Blom. Behalve in Nederland, is Triodos Bank actief in België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.
Triodos Bank is opgericht in 1980. De bank financiert bedrijven, instellingen en projecten die een meerwaarde bieden op sociaal of cultureel gebied, of wat betreft milieu. Dat doet de bank met geld dat is toevertrouwd door spaarders en beleggers. De laatste jaren zit de bank in de lift.
Triodos constateert dat duurzaam bankieren een trend is. "De financiële crisis en de problemen bij de banken hebben veel spaarders doen besluiten over te stappen naar Triodos Bank. Vooral in Nederland en België heeft dat de laatste drie maanden van 2008 tot extra groei geleid", aldus Blom.
De waarde van de beleggingsfondsen van Triodos nam wel met 6 procent in waarde af tot 1,2 miljard euro. Dat kwam vooral door de daling van de waarde van beursgenoteerde bedrijven waarin Triodos investeert. Afgezet tegen de ontwikkelingen in de markt is Triodos echter 'zeer tevreden'' met dat resultaat.
Triodos Bank kreeg er vorig jaar een vijfde meer werknemers bij. Momenteel heeft het bedrijf 475 medewerkers. Eind dit jaar wil het zijn concept ook in Duitsland opzetten. Triodos Bank rekent erop in 2009 weer winst te maken.
Een andere Nederlandse bank die al jaren profiteert van de populariteit van duurzaamheid onder consumenten is ASN Bank. Deze bank is echter eigendom van de financiële groep SNS Reaal, terwijl Triodos Bank onafhankelijk is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.