RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Relschoppers veroordeeld voor belagen agenten na FC Utrecht - ADO Den Haag

1/2
UTRECHT - Drie voetbalsupporters zijn veroordeeld tot taakstraffen van 120 en 80 uur. De jonge mannen waren betrokken bij de rellen die uitbraken na een wedstrijd tussen FC Utrecht en ADO Den Haag. De rechter vindt dat de mannen schuldig zijn aan openlijke geweldpleging en bedreiging. Twee van de drie kregen ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van een paar maanden opgelegd.

Bij de rellen, begin dit jaar, raakten vier agenten gewond. De politie werd na de wedstrijd belaagd door supporters en bekogeld met stoeptegels, takken en andere voorwerpen. Pas later werden enkele verdachten aangehouden.

ANGST
Uit de verklaring van de aanwezige agenten blijkt dat zij die avond heel bang zijn geweest. Rond het stadion ontstond op meerdere plekken chaos. Twee agenten werden belaagd door een groep van ongeveer dertig mannen, die riepen: 'ze zijn maar met z'n tween, we kunnen ze hebben' en 'we gaan ze pakken, we maken ze kapot'.

De agenten voelden zich zo onveilig dat ze hebben overwogen om hun vuurwapen te trekken, vertelde de officier van justitie. Ook drukte n van hen op de noodknop, waardoor alle politie-eenheden uit de omgeving werden opgeroepen om te helpen.

Relschoppers veroordeeld voor belagen agenten na FC Utrecht - ADO Den Haag


ONTKENNEN
Enkele relschoppers werden herkend door de politie. Zo zou de 19-jarige Nigel N. een wieldop hebben geworpen naar het gezicht van n van de agenten. Zelf ontkende hij dit. N., die lid is van de harde kern van FC Utrecht, vertelde de rechter dat hij alleen nieuwsgierig was en de groep daarom volgde.

Hoewel de jonge man geen strafblad heeft, bleek wel dat hij zich al vaker misdroeg bij wedstrijden van FC Utrecht. N. had al vaker gesprekken over zijn gedrag met de club en werd eerder al geweerd bij uitwedstrijden.

Ook de 19-jarige Ive C. ontkende geweld te hebben toegepast. Volgens zijn advocaat is zijn aanwezigheid die avond te verklaren door 'groepsdruk'. "Je laat je vrienden niet in de steek", legde advocaat Willem Jan Ausma uit. "Dan ben je niet de lafaard die de bus in stapt." De rechter vindt het echter bewezen dat C. juist vooraan stond tijdens de confrontatie met de politie. Hij zou hebben geschreeuwd: 'wat wil je nou met je k*nkerstok?'

POLITIE
De rechter vond het in deze zaak extra kwalijk dat de feiten zijn gepleegd na een voetbalwedstrijd. Hij legde uit dat de situatie bij een samenkomst van zoveel mensen eerder uit de hand kan lopen. Ook dat het geweld tegen agenten werd gericht, is strafverzwarend. Zeker omdat het niet om ME ging, die extra beveiligd is, maar om gewone agenten. "Dat zijn hulpverleners", sprak de rechter. "Zij moeten straks ook weer komen als u 112 belt en hulp nodig heeft."

De drie relschoppers moeten naast het uitvoeren van een taakstraf, ook een schadevergoeding betalen aan de gedupeerde agenten. Daarnaast kregen de mannen van de KNVB allemaal een boete en stadionverbod van drie tot vier jaar. Een vierde verdachte in de zaak werd vrijgesproken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -