Weemoedig neemt Van Zanen fietsend afscheid van zijn 'stadsie': 'Ik ga de lieve mensen missen'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - "Als je zo verbonden bent met de stad en je hebt zoveel dingen met mensen mogen doen. Dat roept allemaal emoties op, weemoed is daar een van." Het valt scheidend burgervader Jan van Zanen best zwaar. Na 6,5 burgemeesterschap, en vele jaren als inwoner, verruilt hij Utrecht voor Den Haag. Hij heeft er zin in, maar hij gaat de stad ook missen.
"De locaties en de mensen. De locaties omdat daar altijd verhalen, ervaringen, smaken en geuren aan verbonden zijn. En de mensen omdat er heel veel lieve mensen wonen in Utrecht, die net als ik heel veel van de stad houden."

KADOOTJES

Volgende week is het afscheid voor de gemeenteraad en een aantal genodigden in TivoliVredenburg, maar vandaag zwaaide Van Zanen de inwoners uit, op de fiets. Hij maakte een tocht langs alle tien de wijken van de stad. Daar sprak hij met verschillende Utrechters die hem ook allemaal kadootjes gaven. Zo kreeg hij van HKU-student Floris een regenboogspeldje en een brood van pizzeria Panino Fresco. "Heerlijk."
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen nam al fietsend afscheid van de stad
De dag begint vandaag op het stadskantoor. Daarna volgt de fietstocht door de stad. "Door dit schitterende weer komt bij mij ook een beetje de Tour de France naar boven. We rijden ook een beetje die route. Ik beleef een mooie dag."
Ondanks het snikhete weer blijft Van Zanen, die nog een paar dagen burgemeester is, strak in het pak op de fiets zitten. Al gaat het jasje naar verloop van tijd toch echt uit. "En mijn overhemd heeft korte mouwen." De burgemeester blijkt overigens in prima conditie. Want ook na ruim vier uur fietsen trapt hij onverminderd door. "Het gaat goed hoor, zeker!"

ZWAAIEN

RTV Utrecht neemt na het bezoek aan Overvecht afscheid van Van Zanen. Hij heeft nog een lange tocht te gaan die hem onder andere langs de Werkspoorkathedraal en Fort aan de Klop zal leiden. Zien we hem nog een keertje terug? "Ik kom zeker terug, als u dat maar weet." Dan zet Jan van Zanen zijn hoed, stapt op de fiets en zwaait joviaal. "Tjau, daaaag, bedankt!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.