Vijf coronaclusters in provincie Utrecht: 'Allemaal terug te voeren op familiebijeenkomsten'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn op dit moment vijf zogeheten coronaclusters. Dat zegt Bas Boogmans, infectieziekten-arts van de GGD regio Utrecht tegen de NOS.
"Clusters zijn verschillende besmettingen waarvan we denken dat ze met elkaar te maken hebben door een gemeenschappelijke bron", zegt Boogmans. In het interview wil hij vooral verduidelijken hoe besmettingen kunnen ontstaan.

BESMET

"Bij een 'gewone' besmetting kan je erop wachten dat de directe huisgenoten ook besmet raken, dat is dan binnen het gezin en noemen we dan geen uitbraak", zegt Boogmans.
Maar dat verandert zodra er ook buiten het gezinsverband besmettingen zijn. "Zoals bij gezinsleden die niet in huis wonen, maar wel samen waren. Bij een barbecue, een bruiloft, een feest of een begrafenis. Als we die aan elkaar kunnen linken, gaan we spreken van een cluster".
De vijf clusters in de regio Utrecht zijn allemaal terug te voeren op familiebijeenkomsten. Welk type bijeenkomst precies heeft geleid tot de besmettingen, kan Boogmans vanwege de privacy niet zeggen.

GETEST

De afgelopen dagen zijn er in heel Nederland tussen de 60 en 80 mensen per dag positief getest. Dat is minder dan 1 procent van de ruim 10.000 testen die dagelijks worden afgenomen.
De mensen die nu nog wel besmet raken, krijgen het virus dus meestal in de thuissituatie of de familiesfeer, blijkt uit het bron- en contactonderzoek door de GGD's.
Het is niet bekend hoeveel clusters er landelijk zijn. De 25 afzonderlijke GGD's geven alleen de opvallend grote clusters door aan het RIVM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.