Jonge maaltijdbezorgers tot laat aan het werk bij fastfoodketen, inspectie grijpt in

© Pixabay / Pexels
UTRECHT - De inspectie heeft gisteren ingegrepen bij een fastfoodketen waar op de late avond nog kinderen van 15 aan het werk waren. Het bedrijf, met onder meer een vestiging in Utrecht, kan een boete verwachten.
De inspectie was getipt dat jonge maaltijdbezorgers van de fastfoodketen nog tot laat rond zouden rijden met bestellingen. Gisteravond werd daarom een controle gehouden bij vestigingen van de keten in Utrecht, Bussum, Hilversum, Huizen en Amstelveen. In totaal trof de inspectie 5 jongens van 15 aan die na 21.00 uur nog aan het werk waren, terwijl dat niet is toegestaan. Zelfs om 23.00 uur bleken de jongens nog eten rond te brengen.
Naast dat minderjarigen niet tot zo laat aan het werk mogen zijn, is het volgens de inspectie überhaupt niet wenselijk dat jongeren onder de 16 maaltijden rondbrengen. Dat brengt volgens de inspectie te veel gevaar mee voor deze kinderen. Het werk moet soms onder flinke tijdsdruk gebeuren, de bezorgers moeten betalingen uitvoeren en ze hebben te maken met onveilige verkeersomstandigheden.
Dat het gevaarlijk werk is, bleek onder meer begin vorig jaar. Toen werd op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht een 15-jarige bezorger aangereden door een auto. De jongen overleed een dag later aan zijn verwondingen. Naar aanleiding van het ongeluk riep onder meer vakbond FNV op tot een verbod op maaltijdbezorgen voor jongeren van 15. Ook de inspectie heeft gepleit voor zo'n verbod en dat komt er inmiddels ook: vanaf 1 juli mogen jongeren onder de 16 helemaal geen maaltijden meer rondbrengen.

ONWETENDHEID

Volgens de inspectie zijn veel ondernemers nauwelijks op de hoogte van wat wel en niet mag. Bezorgers krijgen daardoor in bepaalde gevallen te weinig betaald, werken te lang, of werken op tijden die helemaal niet zijn toegestaan op hun leeftijd. Zowel grote ketens als kleinere zaken gaan daarmee in de fout, zegt de inspectie.
Het afgelopen jaar is het aantal controles daarom opgevoerd. Volgens de inspectie bleek het mis te gaan bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.