Na eerdere kritiek nu applaus voor nieuwe eigenaar Paleis Soestdijk: 'Ook wel eens leuk'

© MeyerBergman Erfgoed Groep
BAARN - De nieuwe eigenaar van Paleis Soestdijk kreeg vandaag complimenten en zelfs applaus, tijdens een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Een leuke verrassing, want er was tot nu toe ook veel kritiek. "Heel leuk om te horen", reageerde eigenaresse Maya Meijer - Bergmans. "Ik zag best een beetje op tegen vanmorgen."
Deze maand buigt de gemeenteraad van Baarn zich over de plannen voor het paleis en het landgoed. De MeyerBergman Erfgoed Groep wil het paleis restaureren en er een plek creëren voor ondernemend en innovatief Nederland. Daarnaast is er in de plannen ruimte voor onder andere woningbouw, een hotel en evenementen.

BIJEENKOMST

Dat vooral die laatste zaken de afgelopen tijd veel aandacht kregen was te merken tijdens de presentatie door Maya Meijer. "Waarschijnlijk heeft u al heel veel gehoord en gelezen over de plannen, in de krant en op tv", begon de eigenaresse voorzichtig. Ze sprak uit dat zij denkt dat er veel wantrouwen is tegenover de plannen. "Maar het is echt niet ieder weekend feest", legde ze ongevraagd uit. "We zijn geen evenementenorganisatoren."
Toen de eerste vraag, na de presentatie, van een belangstellende kwam, voor één van de nog te bouwen appartementen, was duidelijk verbazing en opluchting te zien. En de tweede vraag bleek zelfs geen vraag, maar een compliment. "Ik wil mijn bewondering uitspreken voor de zorgvuldigheid en de aanpak van dit project", sprak één van de aanwezigen. En daar sloot een groot deel van de aanwezigen zich spontaan bij aan met een applaus. "Dat is ook wel eens heerlijk in deze tijd", voegde paleisdirecteur Frans van der Avert er lachend aan toe.
Vanwege corona werden omwonenden in kleine groepjes bijgepraat
Vanwege corona werden omwonenden in kleine groepjes bijgepraat © RTV Utrecht

DOOIE BOEL

Meerdere aanwezige omwonenden zijn blij dat er eindelijk weer iets gaat gebeuren op het landgoed. "Ik vind het super", reageert Gijs van Zijtveld, die op een steenworp afstand van het paleis woont. "Ik vind het gezellig een beetje reuring." Hij is opgegroeid naast het paleis en genoot altijd met volle teugen als de koninklijke familie iets organiseerde. "Het was de afgelopen tijd een dooie boel hier."
Een ondernemer uit Baarn, die op de bijeenkomst is afgekomen, is ook blij met de ontwikkelingen rondom het paleis. Hij ziet volop kansen om samen te werken. "Het paleis en Baarn moeten elkaar versterken", legt Gerard Visser uit. Hij hoopt dat het paleis geen concurrent wordt van de ondernemers in Baarn, maar een partner. "Zou mooi zijn als lokale ondernemers bijvoorbeeld ook een rol kunnen spelen in de restauratie."

ZORGEN

Ondanks het enthousiasme leven er ook nog steeds zorgen. Zo wordt er met spanning gekeken naar de gevolgen voor het verkeer rondom het paleis, als er straks stromen met bezoekers komen. En vrezen sommige aanwezigen dat de plannen te groot zijn. "Waarom 120 hotelkamers?", vraagt een omwonende zich af. "De veranderingen in het plan zijn niet bij te benen. Het wordt steeds groter. Ik vrees voor een verstoring van de natuur."
Hoe en of de plannen van de nieuwe eigenaar uitgevoerd kunnen worden, wordt komende maand besloten door de gemeenteraad van Baarn. Een spannende tijd voor mevrouw Meijer en haar team. "We zijn al 2,5 jaar bezig met de voorbereidingen", legt Meijer uit. "Ik wil dolgraag aan de slag, het wordt prachtig!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.