Enorme vogelverschrikker moet poepende vogels verjagen van strandje Bunschoten

© GinoPress
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Bij recreatiestrand 't Kleine Zeetje in Bunschoten-Spakenburg is een vogelverschrikker geplaatst. Die moet de ganzen verjagen die er al jaren problemen veroorzaken. Hun uitwerpselen zijn namelijk de belangrijkste oorzaak dat de waterkwaliteit al jaren slecht is.
Op het strand bij 't Kleine Zeetje staat een grote paal. Daarop zwiept een grote nepvogel heen en weer. De hoop is dat het de ganzen afschrikt om er nog langer rond te hangen. Het is een van de vele maatregelen die genomen is om het zwemmen bij 't Kleine Zeetje weer mogelijk te maken.

VOGELPOEP

Al jaren is de waterkwaliteit niet goed. Op dit moment geldt er om die reden ook een negatief zwemadvies. Op verschillende meetmomenten zijn te hoge waardes van de Escherichia Coli en van de Intestinale enterococcen bacterie aangetroffen. Mensen kunnen daar ziek van worden. De beide bacteriën komen uit de uitwerpselen van vogels. Volgens de gemeente Bunschoten ligt in de zomer elke dag het strand, de ligweide en de kistdam vol met uitwerpselen van ganzen. Die poep komt vervolgens in het water terecht, waardoor het ongezond is om erin te zwemmen.
In de zomer wordt het strand elke dag schoongemaakt, net als de kistdam. Maar het zwemwater is nog altijd ondermaats. Eind vorig jaar is met Rijkswaterstaat en de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht gesproken over de zwemplek en er kwam een plan van aanpak. De gemeente besloot onder meer dat er meer planten en bomen moesten komen, omdat ganzen de voorkeur geven aan open locaties. Bijkomend voordeel is dat er met de bomen ook meer schaduw op het strand komt.
Ook besloot de gemeente de plas te laten baggeren. Op de bodem van 't Kleine Zeetje heeft zich in de loop der jaren slib opgehoopt, wat ook negatieve invloed heeft op de waterkwaliteit. Eerder maakte de gemeente ook al openingen in de Strekdam, zodat er meer 'vers' water het bassin in stroomt. Volgens de gemeente is er inmiddels wel meer stroming, maar kwam dat de waterkwaliteit nog niet ten goede. Er wordt nog onderzocht hoe er nog meer doorspoeling gecreëerd kan worden. Tot slot wil de gemeente ook de betontegels op de Strekdam vervangen door basaltblokken. Ganzen zouden daar niet van houden en blijven daardoor hopelijk weg.
Vanaf april meet Rijkswaterstaat elke twee weken de waterkwaliteit van 't Kleine Zeetje. Op de website zwemwater valt te lezen of het negatieve zwemadvies nog geldt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.