Utrecht heeft American Football-team voor vrouwen: 'Het is echt niet alleen maar beuken'

UTRECHT - Stoere, brede mannen met schouderpads in hun sportshirt die voor niets of niemand bang zijn. Dat is het beeld dat veel mensen hebben bij American Football, een sport die we in Nederland toch vooral kennen van de Amerikaanse high-school films. Maar in Utrecht is er een heus vrouwenteam dat deze ruige sport beoefent: de 0'30 Wolverines.
"Het is echt niet alleen maar beuken. Er komt ook heel veel tactiek bij kijken. Je moet goed nadenken hoe je het landje van de tegenstander gaat veroveren", legt Kanessa Muluneh uit. Zij introduceerde de sport voor vrouwen in Nederland.
De 0'30 Wolverines is het eerste Utrechtse American Football-team voor vrouwen
De 0'30 Wolverines is het eerste Utrechtse American Football-team voor vrouwen © RTV Utrecht / Peter Knieriem

VROUWENCOMPETITIE

"Het is een beetje een uit de handgelopen hobby. Ik wilde het zelf ooit gaan spelen en het bestond nog niet. Toen ben ik een team in Amsterdam begonnen. Dat is nu uitgegroeid tot een hele league." Die competitie heet de Queens Football League (QFL). Naast Utrecht spelen ook de andere drie grote steden mee: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Kanessa: 'De defense line gebruikt veel kracht'
Kanessa: 'De defense line gebruikt veel kracht' © RTV Utrecht / Peter Knieriem
"Iedereen maar dan ook iedereen is welkom bij de sport", legt Muluneh verder uit. "Het maakt niet of je een goede of slechte conditie hebt. Of je vol bent of smal, ieder lichaamstype is welkom. Je hebt meiden die kracht moeten gebruiken zoals de verdedigers (de defensive line) maar een running back moet bijvoorbeeld weer hard kunnen rennen en smal zijn."
Tijdens een try-out konden geïnteresseerden een introductieles krijgen
Tijdens een try-out konden geïnteresseerden een introductieles krijgen © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Linda Westerveld was er vanaf het begin bij in Utrecht en speelt met veel plezier. "Het is een leuk team, een soort tweede familie. En daarmee ga je een spel aan dat echt verbindt. Het is trouwens écht niet alleen voor mannen, wij vrouwen hebben ook wel een beetje power hoor."
Tijdens een try-out konden geïnteresseerden een introductieles krijgen
Tijdens een try-out konden geïnteresseerden een introductieles krijgen © RTV Utrecht / Peter Knieriem

BANG VOOR TACKLES

De 0'30 Wolverines trainen op een sportpark in de Utrechtse wijk Overvecht en kunnen nog wel wat extra leden gebruiken. Daarom was er vandaag een introductieles voor geïnteresseerden. Met ruim 10 aanmeldingen is de organisatie tevreden over de opkomst. Nu maar hopen dat ze ook allemaal daadwerkelijk lid worden. Sanne (34) ziet het in ieder geval wel zitten. "Ik vind het leuk! Je bent lekker buiten bezig, het is een teamsport en het is weer eens wat nieuws. Ik ben wel een beetje bang voor de tackles, maar wie weet, is dat ook leuk om te doen."
Muluneh: 'American Football is veel spectaculairder dan voetbal'
Muluneh: 'American Football is veel spectaculairder dan voetbal' © RTV Utrecht / Peter Knieriem

SHOW EN SENSATIE

De Wolverines speelden in december vorig jaar hun eerste wedstrijd, maar verloren toen meteen. Dat was nog een vriendschappelijk potje en dit jaar gaan ze meedoen aan de competitie. Muluneh: "We hopen dat die in september weer van start kan gaan." Linda gaat ervan uit dat het Utrechtse team dan wél punten binnensleept. "We zijn hier aan het bouwen met nieuwe meiden. We gaan gewoon knallen en zorgen dat we gaan winnen."
Vanaf 1 juli mogen de meiden er ook weer vol voor gaan, want dan zijn, vanwege corona, alle contactsporten weer toegestaan. Muluneh hoopt dat het vrouwen American Football net zo populair wordt als het vrouwenvoetbal. "Dit is veel interessanter om naar te kijken dan voetbal. Er is veel meer show en sensatie. Het is niet zomaar achter een bal aanrennen en die aan de overkant krijgen. Er zit veel meer achter."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.