RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bananen bij rechtbankgebouwen Utrecht en Amersfoort als protest tegen demonstratieverbod

1/3
UTRECHT/AMERSFOORT - Rechtbanken in Utrecht en Amersfoort zijn vandaag versierd met bananen. Die werden achtergelaten door tegenstanders van de coronamaatregelen. Zij vinden dat Nederland een bananenrepubliek is geworden, omdat een demonstratie tegen de coronamaatregelen vandaag werd verboden.

Om te protesteren dat hun demonstratie in Den Haag vandaag niet door mocht gaan, riep actiegroep Viruswaanzin op tot het achterlaten van het fruit bij rechtbanken. "Vandaag gaan we de wetsdienaren een spiegel voorhouden. Breng daarom een banaan of een trosje bij de dichtstbijzijnde rechtbank. Maak er foto's en video's van en deel deze via de sociale media," aldus de oproep van de actiegroep. In Utrecht en Amersfoort werden bananen neergelegd bij rechtbankgebouwen.

 Actiegroep versiert Vrouwe Justitia met bananen Actiegroep versiert Vrouwe Justitia met bananen | Foto: AS Media

De gemeente Den Haag verbood de demonstratie vandaag omdat die een gevaar zou zijn voor de volksgezondheid en er gevreesd werd voor wanordelijkheden.


Viruswaanzin spande een kort geding aan om toch te mogen demonstreren. Gisteren wees de rechtbank dat af. Maandag volgt nog een toelichting op die uitspraak. Vorige week werd ook een demonstratie van Viruswaanzin verboden. Dat leidde uiteindelijk tot meer dan 400 arrestaties in Den Haag. De meeste van die mensen kwam dezelfde dag nog vrij. Ook vandaag verschenen er toch enkele demonstranten op het Malieveld en zijn er weer meerdere aanhoudingen verricht.

 Bananen met uitleg bij rechtbank Utrecht vanwege protestactie Bananen met uitleg bij rechtbank Utrecht vanwege protestactie | Foto: AS Media


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -