Politie neemt spandoek 'All Clits Are Beautiful' in beslag bij demonstratie: idee prima, afkorting niet

© rebelzzzz1, twitter
UTRECHT - 'All Clits Are Beautiful' is een hartstikke mooie leus, aldus de politie, en toch werd een spandoek met die tekst vanmiddag in beslag genomen. De eerste letters van elk woord vormen namelijk ook de afkorting ACAB (All Cops Are Bastards), en dat is beledigend, vindt de politie. En dus werd het spandoek vanmiddag afgepakt bij een demonstratie in Utrecht voor homorechten en tegen politiegeweld.
De optocht begon al moeizaam, zegt woordvoerder Ying namens organisator Niet Normaal*. Zij zegt dat zo'n 50 tot 70 mensen wilden gaan lopen toen de politie deelnemers aansprak omdat ze shirts en borden bij zich hadden met 'Black Lives Matters' en 'Zwarte Piet Is Racisme' erop. Ying: "Volgens de politie was dit niet aangemeld en zou dit niet onder Pride vallen. Da's voor ons een groot probleem: want de strijd van Pride is intersectioneel en racisme is daarin een belangrijk onderdeel."
Agenten zeiden volgens Ying dat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Uiteindelijk kon er gelopen worden nadat enkele shirtjes waren weggestopt en het spandoek in beslag was genomen. De politie ontkent het verhaal van de organisatie dat de borden en shirts steen des aanstoots waren. Absoluut niet het geval, zegt een woordvoerder: "De wereld staat in brand. Wij zijn niet naïef."

ACAB

Volgens de politie ging het uitsluitend om een spandoek dat door agenten als beledigend werd ervaren met de tekst 'All Clits Are Beautiful'. "Op zich een prachtige leus", aldus een woordvoerder. "Maar als je dan alleen de letter A, C, A en B rood schildert dan staat daar ACAB. De rechter heeft daar uitspraak over gedaan en dat is beledigend."
ACAB is een afkorting van All Cops Are Bastards, oftewel: alle politieagenten zijn schoften. Door agenten wordt dit gezien als belediging van een ambtenaar in functie. Er zijn meerdere rechtszaken gevoerd tegen mensen die een jas, t-shirt of zelfs tatoeage hadden met deze leus. De rechter heeft geoordeeld dat de term in sommige gevallen inderdaad beledigend is.

STONEWALL EN POLITIEGEWELD

De demonstratie werd gehouden als herinnering aan de Stonewall Riots in New York in 1969. Een politie-inval in homobar de Stonewall Inn eindigde toen in een grote rel. Dit wordt gezien als een belangrijk moment in de strijd voor gelijke rechten voor LGBTQI'ers.
Het evenement van vandaag was ook bedoeld als verzet tegen een wet die op dit moment in de Eerste Kamer ligt en die gaat over politiegeweld. Die wet moet ervoor zorgen dat een agent die geweld gebruikt niet automatisch als verdachte wordt aangemerkt. De voorzitter van de Nederlandse Politiebond zei daarover in De Volkskrant: "Een agent die geweld heeft gebruikt, moet je niet als burger bekijken. Omdat het geweldsmonopolie bij de overheid ligt, heeft hij een andere status." Critici zien dat anders. Woordvoerder Ying van Niet Normaal*: "Dit is een bevordering van politiegeweld."
Demonstratie voor homorechten en tegen politiegeweld in Utrecht
Demonstratie voor homorechten en tegen politiegeweld in Utrecht © Niet Normaal*

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.