RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Blijf van onze oudjes af!' Hier sloeg de kettinggraaier toe


PROVINCIE UTRECHT - De politie Midden-Nederland zet alles op alles om de kettinggraaier op te pakken, die mogelijk dertien vrouwen ruw heeft bestolen. De slachtoffers, veelal op leeftijd, zijn afgelopen week op straat beroofd door een man op een scooter, die in het voorbijgaan plotseling een ketting of armband wegrukt.

Zo onderzoekt de recherche of een brutale straatroof gistermiddag in Vleuterweide ook het werk was van de dief, die door de politie inmiddels de 'kettingrukker' wordt genoemd. Het slachtoffer raakte een dierbare armband kwijt toen ze onverhoeds door een scooteraar werd gepasseerd. Volgens een buurman is de vrouw erg geschrokken en liep ze blauwe plekken aan haar pols op. Bij een klopjacht op de dader werd zelfs een politiehelikopter ingezet, maar de jonge straatrover wist met de buit te ontkomen.

Dagelijks meldingen
Sinds 23 juni kwamen er dagelijks meldingen over de 'kettingrukker', die tot nu toe nog niet twee keer in dezelfde plaats lijkt te hebben toegeslagen. De werkwijze en het signalement - een jonge man van in de twintig met een lichte huidskleur en blond haar - rijdt op zijn scooter vlak langs een slachtoffer en grist in het voorbijgaan een ketting of een armband mee.(Zie je geen kaartje? Gebruik dan deze link om te zien waar en wanneer de berovingen plaatsvonden)

Het overkwam ook de 80-jarige Ellie van de Groep in Bunschoten. Een dief op een scooter trok afgelopen woensdag een ketting kapot die ze nog van haar inmiddels overleden man had gekregen. Ze liep schaafwonden in haar nek op en omdat ze door de ruk ten val kwam heeft ze nog altijd forse blauwe plekken. Volgens haar zoon Tiko is ze nog altijd erg aangedaan, maar probeert ze nu weer alleen de straat op te gaan.

"Blijf van onze oudjes af!"
Een deel van de ketting heeft Ellie nog en met de plaatselijke goudsmit onderzoeken zij en haar zoon wat er nog te restaureren valt aan het aandenken aan haar man. Tiko van de Groep vindt het verlies heel verdrietig, maar hij is vooral boos over de serie misdrijven. "Ouderen hebben zo'n lange tijd binnen moeten zitten vanwege de coronacrisis. Nu kunnen ze met het mooie weer eindelijk weer een beetje naar buiten en dan overkomt ze dit. Blijf van onze oudjes af!"

Tiko en zijn broer hebben als kinderen van het slachtoffer 600 euro uitgeloofd voor de tip die leidt naar de aanhouding van de dader. "Als het hem dertien keer is gelukt zonder gepakt te worden dan ben ik bang dat een veertiende of vijftiende keer er ook aankomt." Hij heeft de indruk dat de politie er bovenop zit, maar vreest wel dat andere dieven door de 'kettingrukker' op verkeerde ideeŽn kunnen worden gebracht. Mogelijk is dat zelfs al het geval, zegt hij, omdat het signalement in Vleuten iets afwijkt van de eerdere zaken.

112 bellen
Of er meerdere daders in het spel zijn, moet rechercheonderzoek uitwijzen. Intussen adviseert de politie Midden-Nederland mensen om extra alert te zijn op straat en bij de minste verdenking alarmnummer 112 te bellen, zodat agenten snel kunnen reageren.

iDe politie houdt er intussen ook rekening mee dat er nog slachtoffers zijn die zich niet bekend hebben gemaakt. "We hopen dat we de dader snel kunnen vinden", zegt politiewoordvoerder Yvonne Hop. "Als je er meer van weet of mogelijk camerabeelden hebt kun je contact met ons opnemen. Ook mensen die dit afgelopen week of al eerder hebben meegemaakt vragen we om alsnog aangifte te doen. Dan krijgen we een duidelijk beeld van de omvang van dit probleem."

Voorstel
Een man uit Soest heeft inmiddels een opvallend voorstel gedaan aan de kettingrukker. Hij roept hem op een gestolen ketting terug te geven, in ruil voor geld. De overbuurvrouw van zijn schoonmoeder werd beroofd van de ketting van haar overleden zoon. "De kettingrukker heeft daarmee iets in handen wat voor hem een relatief kleine waarde vertegenwoordigt, maar voor haar onbetaalbaar is", schrijft hij op Facebook.

Hij stelt voor de ketting te ruilen voor een envelop met "inhoud die de moeite waard is". Inmiddels hebben al meerdere mensen een duit in het zakje gedaan.

UNieuws over het politieonderzoek naar de sieradenrover


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -