Overvechtse flat moet straks energieneutraal zijn

© RTV Utrecht
UTRECHT - In Utrecht Overvecht is woningcorporatie Bo-Ex druk bezig met het verduurzamen van een flat aan de Henriëttedreef. Het gaat niet om zomaar een verduurzaming, het is namelijk de bedoeling dat de flat zelfs energie gaat opleveren.
De flat die onder handen wordt genomen is een zogeheten Intervam-flat. Dit is een portiekflat uit de jaren zestig en zeventig, waarvan er in totaal 6500 in Utrecht te vinden zijn. In heel Nederland zijn dat er circa 14.000. Deze flats voldoen niet meer aan de huidige eisen van duurzaamheid.
Maar in plaats van slopen kiest Bo-Ex ervoor om deze flats te verduurzamen. Het bedrijf pakt dat groots aan is druk bezig met het plaatsen van zonnepanelen op alle zijdes en het dak van de flat. Daarnaast wordt de ventilatie en isolatie verbeterd en wordt de flat aardgasvrij.
''Bewoners gaan comfortabel wonen en verbruiken geen fossiele brandstoffen. Daarnaast is er een gezond binnenklimaat", benadrukt projectmanager Jitske van Helden van Bo-Ex. De bedoeling is dat de flat energie kan gaan opleveren. ''Dit zien de bewoners weer terug in hun portemonnee.''
Door de compacte staat van de flat is het mogelijk dat een gevel van een woning in een dag eruit gehaald kan worden en dat er gelijk een nieuwe geplaatst wordt. ''Deze gevel kan isoleren, verwarmen, ventileren en energie opwekken door de zonnepanelen aan de buitenkant", legt installateur Rogier Bos uit. ''Het is een bijzonder project omdat dit als het goed is een van de eerste energieneutrale flats van Europa gaat worden. Als dit slaagt, kunnen we het ook toepassen bij andere Intervam-flats.''
De verwachting is dat de flats begin oktober klaar zijn. Daarna zullen er twee jaar lang metingen worden gedaan om te kijken of de flat daadwerkelijk energieneutraal is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.