Afscheidsbrief en klokgelui op laatste werkdag burgemeester Van Zanen

UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen neemt op zijn laatste werkdag in Utrecht afscheid van de gemeenteraad. In een buitengewone raadsvergadering spreken onder meer commissaris van de Koning Hans Oosters, raadsnestor Peter van Corler en burgemeester Koos Janssen van Zeist, die voorzitter is van de burgemeesterskring Utrecht.
Burgemeester Jan van Zanen.
Burgemeester Jan van Zanen. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
De bijeenkomst wordt vanwege de verwachte opkomst gehouden in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Daar kunnen meer mensen de vergadering volgen op anderhalve meter afstand van elkaar. Toch is het aantal mensen dat wordt toegelaten ook daar beperkt. RTV Utrecht is aanwezig en zal verslag doen.

Klokkenluidersgilde

Bij de raad luiden de klokken in de Domtoren Van Zanen uit. Het is een oude traditie dat het Utrechts Klokkenluidersgilde de Banklok van de Buurtoren luidt voor een raadsvergadering. Bij speciale gelegenheden nemen de Domklokken die functie over. Burgemeester Van Zanen is beschermheer van het Utrechts Klokkenluidersgilde, dat hoopt dat zijn opvolger die rol overneemt.
Jan van Zanen is vanaf morgen burgemeester van Den Haag. Peter den Oudsten neemt zijn taken tijdelijk waar. Utrecht hoopt aan het einde van het jaar een nieuwe burgemeester te kunnen benoemen. De inwoners van de stad mochten meedenken over de nieuwe kandidaat. Zij konden hun ideeën indienen bij de gemeenteraad. Die stelt op 16 juli de profielschets voor een nieuwe burgemeester vast.

Afscheidsbrief

Vandaag verscheen een afscheidsbrief van Van Zanen op de website van de gemeente Utrecht. Hij haalt daarin herinneringen op aan de mooie en verdrietige momenten die hij heeft beleefd als burgemeester. Zo benoemt hij in de brief een van zijn mooiste en dierbaarste herinneringen, de start van de Tour de France in Utrecht. Afgelopen vrijdag fietste Van Zanen zelf een deel van die Touretappe om afscheid te nemen van inwoners.
Jan van Zanen in 2017 bij de EK-huldiging van de Oranje Leeuwinnen.
Jan van Zanen in 2017 bij de EK-huldiging van de Oranje Leeuwinnen. © RTV Utrecht / Geertje Broers
Ook memoreert hij de momenten waarop hij samen met Utrechters heeft getreurd, onder meer om de tramaanslag op het 24 Oktoberplein en om de dood van Dick Bruna, Anne Faber en oud-burgemeester Annie Brouwer. "De Tour d'Utrecht zit voor dit jochie erop", schrijft hij aan het slot. "Kijk naar elkaar om. Zorg goed voor elkaar... en voor Utrecht."
Het vertrek van Van Zanen overviel veel inwoners van Utrecht. "Ik zit hier ook op mijn plek. Ik voel me als een vis in het water: ik hou van deze stad en deze mensen", zei hij erover in een uitgebreid afscheidsinterview met RTV Utrechtverslaggever Iris Tasseron. "Maar ik zit hier al 27 jaar in de politiek en dit komt nu voorbij. Het college zit stevig, de raad zit stevig, dus eigenlijk objectief gezien zou ik nu weg kunnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.