Bij publiek onbekende Oudewaterse schilder hangt in grote musea over hele wereld

© RTV Utrecht
OUDEWATER - Hij hangt overal ter wereld in de grote musea zoals het Louvre in Parijs en het Prada in Madrid, maar toch is Gerard David onbekend bij het grote publiek. Maar daar komt verandering in wanneer u door Oudewater wandelt, overal in de stad hangen religieuze kunstwerken van de in Oudewater geboren meester-schilder.
In de 15e eeuw was David een zeer talentvol schilder die zich in Brugge opwerkte tot de absolute top. Hij behoorde tot een groep kunstschilders die zich de Vlaamse Primitieven noemde. Deze kunststroming schilderde religieuze verhalen over God, Maria en het kindje Jezus, maar dan afgebeeld in de tijd van de middeleeuwen. Zo droeg Maria middeleeuwse kleding en werden er op de achtergrond kerken geschilderd die er in de tijd van Maria nog niet stonden.
Stichting Gerard David Oudewater kreeg van deze grote musea toestemming om replica's van deze werken op ware grootte te printen om buiten te tonen. Via een uitgezette wandelroute door de stad zijn al deze werken te bewonderen.
JanWouter van Wijngaarden vertelt over kunstschilder
JanWouter van Wijngaarden vertelt over kunstschilder © RTV Utrecht
JanWouter wijst een bijzonder werk aan
JanWouter wijst een bijzonder werk aan © RTV Utrecht
Oudewater hangt vol met religieuze kunst
Oudewater hangt vol met religieuze kunst © RTV Utrecht
Dit verhaal komt uit het programma Route C. Route C is het nieuwe cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half negen 's ochtends en het programma wordt daarna ieder uur herhaald. Zodra het programma is uitgezonden, kan het hier teruggekeken worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.