RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoortse (74) verliest huurwoning door criminele zoon

AMERSFOORT - Een 74-jarige vrouw uit Amersfoort krijgt haar huurwoning niet terug omdat haar zoon daar een forse hoeveelheid drugs had verstopt. Dat heeft de rechter vandaag besloten. Na een drugsvondst werd het pand voor een aantal maanden gesloten door de gemeente en nu wil woningcorporatie het aan iemand anders verhuren. In Amersfoort wordt er met gemengde gevoelens naar de beslissing gekeken.

Terwijl de vrouw in Marokko verbleef deed de politie in februari een inval in haar huurwoning aan de Grote Beer. Agenten roken een sterke hennepgeur en vonden er zakken vol gedroogde wiettoppen met een straatwaarde van ruim een ton. Haar nog thuiswonende zoon van 30, eerder veroordeeld voor drugsdelicten, en een medeverdachte van 25 moeten daar nog voor voorkomen.

De woning werd na de vondst door de gemeente direct voor drie maanden gesloten. Dat gebeurt om de 'criminele loop' eruit te halen en zo de openbare orde en veiligheid in de buurt terug te laten keren. Vanuit het huis zou volop gehandeld worden. Tijdens de sluiting van de woning zegde woningcorporatie Alliantie de huur op per half juni omdat er tegen hennepteelt een keihard zero tolerance beleid wordt gevoerd.

De 74-jarige moeder wast haar handen in onschuld en zegt nooit iets te hebben geweten van de criminele activiteiten van haar zoon. Ze verblijft sinds februari in Marokko om het graf van haar vorig jaar overleden man te bezoeken. Door de coronamaatregelen kan ze niet naar Nederland terug.

Alzheimer
Daarnaast is bij de vrouw Alzheimer geconstateerd. Dat was voor de voorzieningenrechter overigens geen reden de sluiting van de woning van tafel te vegen. De dementie is ook geen reden de vrouw de woning bij voorbaat te laten houden. In haar medisch dossier, zo oordeelde de rechter, wordt weliswaar benoemd dat ze aan de hersenaandoening lijdt, maar ontbreekt verdere informatie in hoeverre ze afhankelijk is van de woning en in welke vorm de dementie zich bij haar uit.

Petitie
In Amersfoort is een petitie tegen de uithuiszetting van de 74-jarige vrouw al duizenden keren ondertekend. Inmiddels krijgt de vrouw ook steun vanuit de lokale politiek in Amersfoort die Alliantie oproept met de hand hand over het hart te strijken. Groen Links-raadslid Youssef El Messaoudi gaat voorop in de strijd en wordt daarbij gesteund door de SP en D66. "Die zoon begaat een fout, is daarvoor bestraft en nu staat die vrouw op straat. Er is op dat adres nooit wat gebeurd en men kan aantonen dat die vrouw in het buitenland zit én zat. Die zoon is terecht bestraft, ook door zijn familie, maar een bejaarde vrouw op straat zetten die al 33 jaar op dat adres woont? Dat gaat ons te ver."

De petitie wordt binnenkort aan Alliantie en de gemeente aangeboden. Maar het lijkt er op dat Alliantie niet gaat zwichten uit angst voor precedentwerking. De gemeente laat weten dat mocht de vrouw terug zijn in Nederland en niet door familie opgevangen kan worden er opnieuw naar de situatie gekeken wordt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.






Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -