Vrouw betrokken bij verkeersruzie, man gaat met geweld verhaal halen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT/MAARSSEN - Een verkeersruzie tussen zijn vrouw en een andere automobilist was voor Samir E. uit Maarssen aanleiding om samen met drie vrienden verhaal te halen bij die andere bestuurder. Daarbij zouden rake klappen zijn gevallen, onder meer met een vuurwapen. Vandaag moest de 30-jarige E. zich samen met zijn 25-jarige vriend Gijs K. uit Utrecht verantwoorden bij de rechter.
Op 13 september 2019 haalt de vrouw van E. 's middags een van hun kinderen met de auto van school in de Utrechtse wijk Overvecht. Ze krijgt daar slaande ruzie met een automobilist, omdat ze een verkeersopstopping bij de school zou veroorzaken. Over en weer vielen er klappen en de vrouw stak de man ook nog met een sleutel in zijn gezicht, zegt de officier van justitie. De man liep daardoor een lelijke snee vlak naast zijn oog op.

Verkeersruzie bij school

Als de vrouw haar man vertelt dat ze in het bijzijn van hun kinderen is geslagen, besluit E. die avond verhaal te gaan halen bij de dader. Samen met drie vrienden rijdt hij naar de Aleppodreef in Overvecht. Hij weet dat de bestuurder, die M. heet, daar woont. Als ze bij M. voor de deur staan, komt diens broer naar buiten om te vragen wat ze willen. De mannen zeggen dat ze op zoek zijn naar een gestolen scooter. Maar als M. zelf naar buiten komt met zijn vrouw en schoonzus wordt er direct geduwd en getrokken en vallen er klappen.
Je hebt mijn vrouw in het bijzijn van mijn kinderen geslagen. We komen niet om te praten!
Verdachte Samir tegen slachtoffer
Volgens het Openbaar Ministerie werd de eerste klap door Gijs K. uitgedeeld. Hij zou de broer van M. met een klap op zijn kaak tegen de grond hebben geslagen. Zelf zou M. door een van de vrienden van E. met een vuurwapen zijn geslagen. Hij liep daardoor een hevig bloedende hoofdwond op. Volgens de broers en de twee vrouwen had ook Gijs K. een vuurwapen. Later vertelden ze bij de politie dat alle mannen wapens bij zich hadden, maar ooggetuigen hebben daar niets van gezien en de verdachten zelf ontkennen stellig.
Verdachte Samir E. ontkent dat hij van plan was geweest om geweld te gebruiken en zei dat hij alleen een gesprek met M. wilde. Zelf zou hij alleen wat hebben geduwd. Maar volgens de officier was het eerste dat hij tegen het slachtoffer zei: "Je hebt mijn vrouw in het bijzijn van mijn kinderen geslagen. We komen niet om te praten." Zijn vriend Gijs zou daarna hebben gezegd: "Ga het nou doen, als de politie komt zijn we de sjaak."

Wapen en munitie

Het OM vindt bewezen dat de twee verdachten schuldig zijn aan openlijke geweldpleging en vindt het extra kwalijk dat dit vroeg in de avond op straat gebeurde in het bijzijn van kinderen en omwonenden. Dat zorgde volgens de officier voor veel consternatie en paniek in de buurt. Voor Gijs K. komt daar nog verboden wapenbezit bij. Bij hem thuis zijn een vuurwapen, magazijn en scherpe patronen gevonden. Voor bedreiging van de slachtoffers met wapens vroeg de officier om vrijspraak, wegens onvoldoende bewijs.
De twee verdachten hebben al vrij lang in voorarrest gezeten. Als het aan de strafeis van het OM ligt, hoeven ze voor deze zaak niet terug naar de gevangenis. Met aftrek van voorarrest blijft er voor Samir E. een voorwaardelijke gevangenisstraf van 47 dagen over met een proeftijd van drie jaar. Voor Gijs K. zou een voorwaardelijk celstraf resteren van 125 dagen met een proeftijd van twee jaar.
Begrijpelijk dat Samir en vrienden verhaal gingen halen, maar of het verstandig is?
Advocaat van verdachte Gijs
De advocaten van de verdachten vroegen de rechtbank om vrijspraak voor hun cliënten. De slachtoffers zouden hun wisselende verklaringen op elkaar hebben afgestemd en hebben gelogen. De verdediging vroeg ook begrip voor het feit dat E. verhaal wilde halen. Een getuige zou hebben gezien hoe een lange man uit zijn auto stapte, de vrouw uit haar auto trok en begon te slaan, terwijl haar kinderen gilden: "Begrijpelijk dat Samir en vrienden verhaal gingen halen, maar of het verstandig is?"

Duitse plofkraak

Verdachte Gijs K. zal ondanks de grotendeels voorwaardelijke strafeis van het OM voorlopig niet op vrije voeten zijn. Hij zit op dit moment vast op verdenking van het plegen van een plofkraak in Duitsland. Daarvoor is een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Volgens zijn advocaat kan hij daarvoor in Duitsland een lange gevangenisstraf krijgen. De raadsman vond een celstraf voor deze zaak dan ook niet geschikt.
Slachtoffer M. eist een schadevergoeding van duizenden euro's van de verdachten, onder meer voor medische kosten en misgelopen inkomsten. Maar zowel het OM als de verdediging vonden het gevorderde bedrag slecht onderbouwd en veel te hoog. Zij vroegen de rechtbank de vordering grotendeels af te wijzen.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om om een vonnis te bepalen en doet op 14 juli uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.