RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dit is vanaf vandaag allemaal weer mogelijk


UTRECHT - Vandaag worden de coronamaatregelen verder versoepeld. Zo hoeven middelbare scholieren onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden, alle contactberoepen gaan weer aan de slag en ook zijn er nieuwe regels voor het maximum aantal personen dat samen mag komen. Het credo blijft: houd 1,5 meter afstand.

Goed nieuws is er onder meer voor organisatoren van festivals en voorstellingen: in de buitenlucht mogen maximaal 250 personen bij elkaar komen, exclusief personeel. Als er vaste zitplaatsen zijn die mensen kunnen reserveren en er vindt een gezondheidscheck plaats, dan mogen dat er zelfs meer zijn.

Voor indoor-evenementen en activiteiten binnen zoals bruiloften, theatervoorstellingen en horeca geldt een maximum van 100 mensen, exclusief personeel; onder dezelfde voorwaarden voor buiten mogen dat er meer zijn. Discotheken en nachtclubs blijven dicht tot 1 september.


Jaarbeurs
Jaarbeurs in Utrecht is er klaar voor om weer meer mensen te mogen ontvangen. "We zien dat mensen en bedrijven weer enorme behoefte hebben aan live ontmoetingen", zegt Maricken Hengeveld. "Gelukkig zien we het aantal reserveringen dan ook weer toenemen." Evenementen zijn er de komende tijd met een beperkt aantal bezoekers. "We hebben bijvoorbeeld een evenement in de Polarzaal waar we normaal in theateropstelling 440 mensen kunnen ontvangen. Dat zijn er nu 90 omdat we de richtlijnen in acht nemen."

Gelukkig zien we het aantal reserveringen dan ook weer toen"
Maricken Hengeveld - Jaarbeurs Utrecht

In het gebouw zijn veel maatregelen genomen. "We werken veel meer met aangegeven wandelroutes en er is desinfectiemateriaal aanwezig. Maar er wordt ook vaker schoongemaakt. In de horeca wordt alles verpakt en we vragen bezoekers om contactloos te betalen." Personeel heeft daarnaast voorlichting gehad om klanten op een vriendelijke manier te wijzen op de regels. "Want we willen natuurlijk gastvrij blijven." Voor grotere evenementen gaat Jaarbeurs met tijdvakken werken.

 In het centrum van Utrecht worden voetgangers op de afstandsregels gewezen. In het centrum van Utrecht worden voetgangers op de afstandsregels gewezen. | Foto: Tobias Bos

Openbaar vervoer
Ook zijn vanaf woensdag alle zitplaatsen in het openbaar vervoer weer beschikbaar. Daarbij luidt het advies om de spits zo veel mogelijk te mijden. In overig vervoer zoals taxi's en touringcars is een reservering en gezondheidscheck verplicht.

Het dragen van een mondkapje blijft voor al het openbaar vervoer verplicht. In de auto wordt ook een mondkapje geadviseerd als je met meerdere mensen reist en niet tot hetzelfde huishouden behoort.

 Mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer. Mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer. | Foto: Keistadnieuws

Kinderen en onderwijs
Alle kinderen hoeven vanaf 1 juli onderling ook geen 1,5 meter afstand meer te bewaren. Door deze versoepeling kunnen middelbare scholen na de zomervakantie weer volledig open. De afstandsregel blijft nog wel van kracht tussen leerlingen en onderwijspersoneel.

Docenten in het basisonderwijs moesten tot gisteren zoveel mogelijk afstand houden van leerlingen tot 13 jaar, maar ook dat hoeft niet meer vanaf vandaag.

Contactberoepen en -sporten
Ook alle contactberoepen mogen weer aan de slag, zoals sekswerkers. "We hebben er uitvoerig advies over gevraagd aan het RIVM, welke standjes wel en niet. Maar daar kwam toch geen nadere duiding", grapte premier Rutte eerder. Wel moeten sekswerkers vooraf aan hun klanten vragen of ze coronaverschijnselen hebben.

Ook contact- en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Dat betekent dat sport- en fitnessscholen weer volledig open kunnen, net als sauna's.

Het wordt een heel drukke dag, dat is wel duidelijk als we de blije reacties horen van onze klanten"
Leroy Koelewijn - All In Fitness in Utrecht

"We zijn erg blij dat we mensen weer kunnen ontvangen", zegt Leroy Koelewijn van All In Fitness in Utrecht. Volgens hem staan de klanten te popelen om weer te kunnen sporten. "Het wordt een heel drukke dag, dat is wel duidelijk als we de blije reacties horen van onze klanten." Problemen met de 1,5 meter afstand verwacht de sportschool niet, omdat de trainingsruimte meer dan 2000 vierkante meter groot is.

Leroy merkte dat de sportschool voor veel mensen meer is geworden dan alleen een oefenruimte. "We zien dat we ook een sociale functie hebben. Dat maakte het voor onze leden soms een groot gemis in de afgelopen weken."

Acteurs en dansers
Goed nieuws is er ook voor dansers, want zij hoeven onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden. Fred Klinkenberg van de Utrechtse Dansstudio Fred merkt dat zijn leden staan te trappelen. "Een dansschool heeft natuurlijk van oudsher al een sociale functie. Mensen kennen elkaar allemaal."

Negen van de tien leden komen recreatief dansen, één op de tien danst mee met wedstrijden. "En dan ineens is het stoppen. Dat was heel onwezenlijk, ook voor ons. De eerste paar weken voelde het nog extra vrije tijd. Maar dan zinkt het besef in dat je echt niets meer kunt."

De komende tijd draait hij een dubbel lesrooster. "Dat moet wel, om de schade van de afgelopen maanden nog een beetje in te kunnen halen", zegt hij. Een hele verandering. "Zeker, want de afgelopen tijd heb ik er wel wat corona-kilootjes bij gekregen."

 Theater Flint gaf in april nog coronaproof voorstellingen. Theater Flint gaf in april nog coronaproof voorstellingen. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Theater
Ook voor acteurs is de afstandsregel opgeheven en dat betekent weer meer mogelijkheden voor theaters. Maar hoewel Theater Flint in Amersfoort weer meer bezoekers mag ontvangen, blijven de zalen voorlopig toch leeg.

"Voor ons is het gewoon niet rendabel om met voorstellingen naar binnen te gaan", zegt directeur Harold Warmelink Flint Theater . "De theaterzaal heeft met inachtneming van de coronamaatregelen 175 zitplaatsen, in plaats van 800 in de normale situatie. We gaan daarom door met onze zomerprogrammering op het terras."

De winst maken we met de impact van cultuur, niet met het geld"
Harold Warmelink - directeur Flint Theater Amersfoort

Wel gaat Flint vanaf september weer starten met voorstellingen. "We doen er dan twee op één avond. We hebben daarover afspraken gemaakt met producenten. Of dat wél rendabel is weet ik niet, maar als we kostendekkend zijn, ben ik hartstikke blij. De winst maken we met de impact van cultuur, niet met het geld."

Dit weekend staat het terras van Flint in het teken van het festival Dias Latinos. "We hebben Rolf Sanchez geprogrammeerd, een hele grote naam in de latinowereld. Maar het is wel heel jammer dat het voor een klein gezelschap van 40 mensen is. We hebben wel een grote tent staan, dus bij regen kunnen we iedereen onder een tent plaatsen", besluit Warmelink.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -