Van Zanen officieel geen burgemeester van Utrecht meer: 'Ik vond het een eer de stad te mogen dienen'

UTRECHT - In de grote zaal van TivoliVredenburg heeft Jan van Zanen vanmiddag officieel afscheid genomen van Utrecht. In een bijzondere vergadering van de gemeenteraad zwaaide hij de stad uit, én de stad hem. Door diverse bestuurders werd hem alle lof toegezwaaid.
Commissaris van de Koning Hans Oosters opende de lofzang in Utrechts muziektempel. Hij noemde het een schok dat Van Zanen de stad verlaat. Hij verwoordde de mening van heel veel Utrechters door te benadrukken dat zijn vertrek veel stadsgenoten zwaar valt. Tegelijk complimenteerde hij de Hofstad met hun succesvolle transfer. "Den Haag hengelt een grote vis binnen."
Ook raadsnestor Peter van Corler was vol lof over Van Zanen. Hij was geschokt over het vertrek, maar ook realistisch: "Er is niets mis met een beetje ambitie." Van Corler is van GroenLinks, Van Zanen is van de VVD. Volgens de GroenLinkser was niet te merken dat de burgemeester van liberale huize was. Hij vertelde de anekdote dat de VVD-fractie niet eens gemerkt heeft dat een partijgenoot aan het hoofd van de gemeente stond: "Hadden wij een VVD-burgemeester?", parafraseerde hij schertsend zijn VVD-collega Dimitri Gilissen.
Burgemeester Koos Janssen van Zeist sprak namens zijn collega's in de provincie. Hij nam Jan vooral op de hak. In een hilarische speech onthulde hij dat er eerder deze week in een vergadering van de Veiligheidsregio een quiz was geweest over Den Haag. En, zo zei Janssen, Van Zanen had nul vragen goed.

Gouden Stadspenning

Volgens loco-burgemeester Lot van Hooijdonk is Jan van Zanen een geboren burgemeester. Ook zij was, net als de rest van Utrecht, verrast. "Mijn hemel Jan, die stap naar Den Haag zagen we niet aankomen. We moesten er even aan wennen, maar we gunnen het je van harte." De GroenLinks wethouder was de enige die haar toespraak een politiek tintje gaf. Van Zanen houdt van een goede biefstuk en at die vroeger in restaurant Chez Jacqueline, dat inmiddels gesloten is. Van Hooijdonk liet weten dat de vegetariërs in het college moeite hadden met die keuze. "Zaten we weer met onze geitenkaas en champignions".
Van Hooijdonk had ook een cadeau voor Van Zanen, namelijk de Gouden Stadspenning. "Die heb ik nog nooit in het echt gezien!", reageerde Van Zanen enthousiast. Hij zegt het eervol te vinden de penning te ontvangen.

Dankbaar

Het laatste woord was voor Van Zanen zelf. Daarin legde hij nogmaals uit dat hij de overstap uit ambitie maakt. Den Haag is ook voor hem een uitdaging, alles is er een maatje groter dan in Utrecht. "Ik hoop iets te kunnen toevoegen. Ik heb gewikt, gewogen en besloten om te gaan." Hij liet blijken dankbaar te zijn dat hij burgemeester mocht zijn van de Domstad: "Ik maak een diepe buiging naar u, de 350.000 inwoners van deze stad. Ik dank u voor uw steun en uw ongezouten kritiek. Ik vond het een eer om u en de stad te mogen dienen." Ook benoemde hij de hoogte- en dieptepunten. Zo noemde hij de tramaanslag een pikzwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad. De start van de Tour was volgens Van Zanen een hoogtepunt. Hij had ook een compliment voor de stad en haar inwoners: hij sprak over de samenhorigheid en veerkracht in tijden dat het moeilijk was, zoals na de aanslag óf op dit moment tijdens de corona-crisis.
Het afscheid terugkijken? Dat kan via onze Facebookpagina.
In een bijna lege zaal in Tivoli wordt afscheid genomen.
In een bijna lege zaal in Tivoli wordt afscheid genomen. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.