Zomerprogramma tegen 'coronaverveling' jongeren

NIEUWEGEIN/NIEUWEGEIN - De gemeente Nieuwegein gaat aan de slag met een speciaal zomerprogramma voor de jeugd. Omdat vanwege corona minder mensen gaan reizen, verwacht de gemeente dat meer jongeren de zomer in de stad doorbrengen.
Op dit moment is er te weinig te doen voor jongeren die de zomer in Nieuwegein doorbrengen. Om verveling tegen te gaan, wil de gemeente weten wat ze voor de jongeren kunnen doen. Daarom vragen ze jongeren in de leeftijd van 12 tot 21 jaar naar hun wensen om zo hun zomer in Nieuwegein wat op te leuken.
Wethouder Jan Kuiper gaat samen met burgemeester Frans Backhuijs vanmiddag via Microsoft Teams in gesprek met een tiental jongeren. Vanwege de corona-maatregelen is het gesprek niet op de burgemeesterskamer maar online.
Kuiper kijkt uit naar het gesprek: "Er is altijd wel zomeraanbod in deze stad, maar misschien kunnen we wel meer en misschien óók wel beter." Na een eerste korte enquête onder jongeren is al een inventarisatie van wensen gedaan. Meer dan zevenhonderd jongeren hebben hierop gereageerd. Ruim tachtig jongeren hebben in de korte enquête aangegeven dat ze wel willen meewerken aan het organiseren van de zomerprogrammering. Ook wordt er gewerkt aan een online platform waar de jeugd van Nieuwegein elkaar kan vinden.
Kuiper vertelt enthousiast over de eerste resultaten van dit de enquête. "Sport is nog altijd heel erg favoriet", zegt hij. "We hebben altijd wel sportaanbod in de zomer maar dat zou dus echt wel meer kunnen. Net als ontmoeten, elkaar treffen en uitgaan. Muziek is ook een groot verlangen van jongeren om daar meer mee te doen", vertelt Kuiper.

Buurthuis

Ook de 15-jarige Vera Nova Goes uit Nieuwegein wil meewerken aan het project en gaat vanmiddag in gesprek met de burgemeester en wethouder. Zij heeft er wel zin in om te zorgen dat er in de zomer meer wordt georganiseerd voor jongeren "want ik mis wel een aantal dingen, en dat gaan we regelen, en daar ben ik heel blij mee", zegt ze blij. Zo heeft ze zelf wel een grote wens om een ontmoetingsplek voor jongeren te organiseren. "Gewoon een buurthuis waar je allemaal activiteiten kunt doen. Dus met een programma met de ene dag een disco, een andere dag sporten of spelletjes."
Vera Nova wil dat jongeren hun eigen plekje hebben. "Nu hangt iedereen in de bieb, en dat is niet echt leuk. We willen een plek waar we kunnen chillen met z'n allen." Voor het uitgaan moet Vera Nova altijd naar IJsselstein. "In Nieuwegein heb je dat niet echt, een club ofzo. Dus dat zou ook nog wel leuk zijn."
De wethouder vindt het leuk om te horen dat jongeren een ontmoetingsplek zouden willen creëren. Hij wil in gesprek blijven ze, ook na de zomer, om op de hoogte te blijven van de dromen van de Nieuwegeinse jongeren. "Als het gaat om een commerciële uitgaansvoorziening, dan is het niet aan de gemeente om dat te faciliteren. Maar een plek voor jongeren organiseren waar zij elkaar kunnen ontmoeten, dat vind ik een rol van de gemeente."
Volgende week gaan de jongeren samen met de gemeente, De KOM, SportIdee en Movactor in gesprek. Hierna volgen nog meer sessies om met elkaar het zomerprogramma op te stellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.