Van Zanen begint vandaag al in Den Haag

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - Jan van Zanen begint vandaag als burgemeester van Den Haag. In een speciale raadsvergadering legt hij de eed af.
Van Zanen is in Den Haag de opvolger van partijgenote Pauline Krikke. Die stapte vorig jaar op na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van vreugdevuren. Sinds het vertrek van Krikke nam oud-minister Johan Remkes waar in de hofstad.
Van Zanen moet de rust terugbrengen in de Haagse lokale politiek na de onrust van de afgelopen jaren. Zo worden twee oud-wethouders, onder wie de fractievoorzitter van de grootste partij in de raad, verdacht van corruptie. Van vertrouwelijke gesprekken over de voordracht van Remkes als waarnemer lekten geluidsopnames uit.
De buitengewone raadsvergadering begint om 19.00 uur en is in de hal van het Haagse stadhuis. De gemeenteraad kan voorlopig niet terecht in de eigen raadszaal. Die is te klein om alle raadsleden en wethouders op 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
Van Zanen was sinds 2014 burgemeester van Utrecht, de stad waar hij ook wethouder en gemeenteraadslid was. In januari was hij nog herbenoemd voor een nieuwe termijn van zes jaar. Eerder was Van Zanen onder meer burgemeester van Amstelveen en partijvoorzitter van de VVD.
Gistermiddag werd hij uitgezwaaid in TivoliVredenburg. Vrijdag maakte Van Zanen een afscheidsfietstocht door de stad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.