Utrechts feestcafé staat op omvallen door corona: 'Die 1,5 meter nekt ons'

© geef.nl
UTRECHT - Karaokebar en feestcafé Ome Willem in Utrecht dreigt om te vallen. Oud-werknemers van de zaak in Wijk C zijn een digitale doneeractie gestart om eigenaren Sonja Grip en Patrick Bouwhuijzen door de coronacrisis te helpen. Het doel is om 7500 euro in te zamelen. "Zelf zouden ze nooit om deze hulp vragen", stellen de initiatiefnemers.
Hoewel horecazaken sinds 1 juni weer open mogen met beperkingen, houdt Ome Willem de deuren nog gesloten. "Binnen is door de 1,5 metermaatregel officieel maar plek voor zes mensen. Daar kunnen we de koelingen niet voor aanzetten", legt Patrick uit. "We hadden best een buffer voor ons pensioen, maar dit wordt nu helemaal opgegeten."

Gezond bedrijf

Het contrast met een paar maanden geleden is enorm, zegt Patrick. "Voor corona stonden er in de zaak twee tafels en tien stoelen. Wij stonden elk weekend helemaal vol: 85 man binnen en rijen voor de deur. We waren een heel gezond bedrijf. Dat wordt nu allemaal teniet gedaan. De anderhalve meter nekt ons."
Ome Willem zit in de Willemstraat. Terrasuitbreiding is daar niet mogelijk. "We kunnen nergens heen. Het is bovendien een uitrijroute van de politie en bewoners zitten er waarschijnlijk ook niet op te wachten dat we de hele straat innemen."
Op een gegeven moment moet Ome Willem misschien toch weer open, mijmert Patrick. "Misschien met iets meer dan de zes mensen die nu binnen mogen. Je mag vanaf nu in principe met twee zitten, maar eigenlijk moet je dan officieel een huishouden zijn. Als we maar quitte draaien, dat we het uit kunnen zingen. Nu hebben helemaal geen salaris, helemaal niks. "

Groot compliment

Ruim 3200 euro staat er inmiddels op de crowdfundingsteller en dat wordt mogelijk dus 7500 euro. "Dat is bij lange na niet genoeg, maar elke euro is meegenomen en misschien wordt het nog meer. Deze actie is voor ons vooral een heel groot compliment", zegt Patrick. "Het is buitengewoon tof van mijn oud-werknemers. Ze zeiden dat ze nog nooit met zoveel plezier ergens hebben gewerkt en noemden ons een warm bad. We hebben erom zitten huilen, zo lief."
De initiatiefnemers van de crowdfundingsactie hopen intussen vurig dat Ome Willem niet verdwijnt. "Omdat wij Sonja en Patrick een hart onder de riem willen steken en hen een handje willen helpen om door deze crisis heen te komen, maar zij zelf nooit zomaar om deze hulp zouden vragen, hebben wij deze doneerpagina opgericht", schrijven ze. "Wij hebben jullie hulp nodig om ook na deze crisis nog dit soort geweldige avonden mee te mogen maken. Elke euro helpt. Laten we er samen voor zorgen dat de kleine kroeg niet uitsterft!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.