Dans- en sportscholen weer open: 'Ik stond al om half 8 voor de deur vanmorgen'

PROVINCIE UTRECHT - Ze hebben er lang naar uitgekeken. Sauna's, theaters, sportclubs en dansscholen mogen sinds vandaag weer open. Maandenlang moesten de deuren dichtblijven, om verspreiding van het coronavirus te beperken. Maar nu het beter gaat en minder mensen besmet raken, worden de maatregelen versoepeld. En dus kunnen we weer voorstellingen bezoeken in het theater, ontstressen in de sauna en aan onze conditie werken in de sportschool.
"Blijf aan je rug denken, Jan. En je uitstraling", lacht Fred Klinkenberg van de Utrechtse Dansstudio Fred. Vanmorgen opende hij al vroeg de deuren voor het danspaar Jan en Martha, dat een Engelse wals danst. "Na drie maanden vind ik dit zeker niet verkeerd. Jullie hebben al die tijd stil moeten staan." Maandenlang konden Jan en Martha niet oefenen. En dat terwijl ze een echtpaar zijn. "Maar thuis is te weinig ruimte," zegt Jan. "Ik ben blij dat we weer mogen beginnen."

Dansen met dezelfde partner

Ook dansleraar Fred staat te trappelen. "Het mag weer, eindelijk! Na drie en een halve maand hebben we er echt naar uitgekeken." Toch moeten in de dansschool ook maatregelen in acht worden genomen. "De anderhalve meter-maatregel is er nog steeds. Echtparen mogen sowieso met elkaar dansen en we hebben ook de uitzondering dat mensen uit andere huishoudens met elkaar mogen dansen. Maar dan is het wel de bedoeling dat die twee het de rest van de avond met elkaar blijven doen", zegt Fred lachend.
Jan en Martha zijn blij dat ze weer met elkaar kunnen dansen
Jan en Martha zijn blij dat ze weer met elkaar kunnen dansen © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Druk

Op de dansvloer is er tussen de paren wel anderhalve meter afstand. "Om die afstand te kunnen houden zijn de groepen gehalveerd", zegt Fred. "We gaan een heel druk rooster in de komende maanden, want ik moet ook drie maanden inhalen." Om de schade van de afgelopen maanden nog een beetje in te halen, draait Fred de komende tijd met een dubbel lesrooster.
Bang om het virus op te lopen in de dansschool is Fred niet. En ook Jan en Martha vertrouwen het wel. "We gaan ook met z'n allen naar de supermarkt om boodschappen doen", zegt Jan. En Fred beaamt dat. "Als je je gezonde verstand gebruikt, dan komt het goed. Ook wij moeten nog steeds de anderhalve meter-maatregel in acht nemen en dat zal hier binnen de dansschool ook absoluut gebeuren."
Ik stond al om half 8 voor de deur
Sporter
Ook bij de sportscholen staan mensen te popelen om weer aan de gang te gaan met gewichten en fitnessapparaten. Zoals bij All In Fitness in Utrecht. "Ik ben ontzettend blij. Ik stond al om half 8 voor de deur vanmorgen", zegt een vrouw. Ze is er weer, nadat ze ruim drie maanden niet heeft gesport. Het is dan ook niet verstandig om verder te gaan waar je in maart stopte. "Je moet bij het begin beginnen, dus we doen rustig aan."

Sociaal

De sportschool heeft geteld; 107 dagen waren ze dicht en konden mensen niet binnen trainen. Maar nu zijn ze 'back in business', staat op de website van de sportschool. Buiten werd sinds een tijdje wel weer gesport, maar ze zijn blij dat nu de faciliteiten binnen ook weer gebruikt kunnen worden. Leroy Koelewijn van de sportschool verwacht een drukke dag. "Dat blijkt wel uit de blije reacties die we horen van onze klanten." Leroy merkt dat de sportschool voor veel mensen meer is geworden dan alleen een oefenruimte. "We zien dat we ook een sociale functie hebben. Dat maakte het voor onze leden soms een groot gemis in de afgelopen weken."
Ook was het financieel een lastige tijd voor de sportschool. "Natuurlijk hebben we het ook wel even moeilijk gehad, maar we hebben heel veel steun gehad van onze leden, die toch het abonnementje hebben doorbetaald", vertelt Linda. "Daar zijn we heel blij mee geweest, dat heeft ons heel erg geholpen, dus daar zijn we heel dankbaar voor."

Sporten op anderhalve meter

Ook in de sportschool gelden nu maatregelen, zoals de anderhalve meter afstand. "Er is desinfectie, alles is op anderhalve meter afstand, we houden alles zo goed mogelijk schoon", zegt sportschoolmedewerker Linda. De sportschool is meer dan 2000 vierkante meter groot, dus problemen met de afstand verwachten ze er niet. En ook de bezoekers zijn niet zo bang om corona op te lopen tijdens het sporten. "Het is nu nog vrij rustig. De sportschool heeft goede maatregelen genomen", vindt een sporter. "Er is een routing, de apparaten staan uit elkaar, je kunt je handen ontsmetten en de apparaten ook. Ik maak me niet zo heel veel zorgen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.