OM: Indringer bedreigt bejaarde Veenendaler met draaiende boormachine

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
VEENENDAAL - Een 80-jarige man uit Veenendaal kreeg de schrik van zijn leven toen anderhalf jaar geleden plotseling een man in zijn kamer stond die hem met een draaiende boormachine in zijn hand zou hebben bedreigd met de dood.
Vandaag moest de 35-jarige Dennis G. zich daarvoor verantwoorden bij rechter. Maar de verdachte, die inmiddels vast zit in een gesloten inrichting, voelde zich daartoe niet in staat en liet het over aan zijn advocaat.

Schim

Het blijft vooralsnog een raadsel waarom Dennis het op de oude meneer J. en zijn vrouw had gemunt. Ze wonen op 16 december 2018 pas kort in hun nieuwe appartement boven een snackbar aan de Dr. Colijnstraat, als er 's nachts een tak door een ruit wordt gegooid. De bewoners worden er niet wakker van, maar een buurvrouw ziet hoe een donkere schim op het dakterras de ruit en een lantaarn vernield.
Als de schim naar beneden komt, besluit de buurvrouw hem te volgen. Op een plein een eindje verderop gaat de man een pand binnen waar meerdere mensen op kamers wonen. Een van de bewoonsters vertelt dat zij verdachte Dennis G. heeft zien lopen.
Ik maak je kapot. Ik maak je dood. Waar is je vrouw?
Indringer met draaiende boor

Draaiende boor

De volgende avond zit meneer J. rustig op de bank als hij glasgerinkel hoort. In de kamer staat een man met een accuboor in zijn hand. Meneer J. staat op en roept zijn vrouw. Als hij achteruit deinst voor de indringer, struikelt hij en valt hij op de grond. De indringer zou vervolgens de draaiende boor bij zijn hoofd en gezicht hebben gehouden, terwijl hij riep: "Ik maak je kapot. Ik maak je dood. Waar is je vrouw?"
Meneer J. is in doodsangst, terwijl zijn vrouw naar beneden rent om hulp te halen. "Mijn man wordt bedreigd met een boormachine", roept ze tegen de snackbareigenaar, die gelijk naar boven stormt. Daar ziet hij Dennis G. staan, die hij wel kent, met een ijzeren buis, een schroevendraaier en een waterpomptang in zijn handen. "Ik vermoord jullie", zou hij hebben geroepen. De snackbareigenaar zou G. daarna hebben gekalmeerd en mee naar buiten hebben genomen.
Kort daarna wordt Dennis in zijn huis aangehouden door de politie. In zijn gereedschapstas zitten de spullen die hij eerder die avond in zijn handen had, maar ook messen en een hamer waarmee vermoedelijk het raam van meneer J. is ingeslagen. De boormachine wordt echter niet gevonden. Op het politiebureau maakt hij een telefoon kapot en richt hij vernielingen aan in zijn cel.

Psychose

Volgens zijn advocaat is Dennis G. geestelijk niet in orde en verkeerde hij ten tijde van het incident in een psychose. "Hij heeft moeite voor zichzelf duidelijk te krijgen wat werkelijkheid en fantasie is", weet de raadsman uit eigen ervaring. Zijn cliënt vertelde hem in de inrichting dat hij nog een maand of drie nodig heeft voor hij weer thuis kan wonen, maar of dat klopt is onduidelijk. G. weigert mee te werken aan psychisch onderzoek en wil ook zijn medisch dossier niet door de deskundigen laten inzien.
Hij is moeilijk te peilen. Weet niet heel goed te vertellen wat waar is en wat niet waar is.
Advocaat over cliënt
De officier van justitie zegt dat ze daarom niet anders kan dan de verwarde Dennis G. als toerekeningsvatbaar te beschouwen, ook al zijn er aanwijzingen dat hij een stoornis en verslavingsproblemen heeft. De man is twee jaar geleden al eens tot een taakstraf veroordeeld, omdat hij iemand had belaagd en bedreigd. De officier eiste vandaag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, met een proeftijd van drie jaar.
De verdachte zou meneer de J. een schadevergoeding moeten betalen van 500 euro. De oude man zou door de bedreiging nog altijd slecht slapen en nauwelijks over straat durven. Aan de snackbareigenaar zou de verdachte 250 euro eigen risico moeten vergoeden voor de vernielde ruiten.

Spuitje

Advocaat Bokhorst vindt eigenlijk dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is en van rechtsvervolging ontslagen moet worden. Als de rechtbank dat niet doet, is een taakstraf volgens hem meer op zijn plaats. De bedreiging met de boormachine vindt de raadsman niet bewezen, omdat die niet teruggevonden is. De schim die door de buurvrouw werd gevolgd zou ook een andere kamerbewoner van zijn huis kunnen zijn geweest.
Volgens Dennis G. zelf heeft hij op politiebureau een spuitje gehad en wist hij daardoor niet meer wat hij deed. Hij kon er dus niets aan doen dat hij vernielingen aanrichtte, stelt de advocaat.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om na te denken over de lastige kwestie rond deze verwarde verdachte. De uitspraak is op 15 juli.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.