Inwoners kritisch op plannen Paleis Soestdijk: 'Het lijkt wel Monopoly'

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
BAARN - De plannen voor Paleis Soestdijk en het landgoed zijn nog te onduidelijk. Dat lieten veel insprekers gisteravond weten aan de gemeenteraad van Baarn. Zo moet er volgens omwonenden meer onderzoek gedaan worden en biedt het huidige plan te veel ruimte aan de nieuwe eigenaar om zijn gang te gaan.
Een meerderheid van de insprekers adviseert de raad om niet in te stemmen met de plannen voor het paleis, zoals die er nu liggen. De gemeenteraad beslist over twee weken over het voorontwerpbestemmingsplan, waarin ruimte is voor de restauratie van het paleis, maar ook voor woningbouw en een hotel.
Een meerderheid van de insprekers hoopt dat de raad de tijd neemt om de plannen te verduidelijken. "Het plan is zo ruim omschreven dat de projectontwikkelaar het op zijn manier kan invullen", legde iemand uit. Ook extra onderzoek naar de gevolgen voor natuur en verkeer in de omgeving werd sterk aangeraden. "Er ontbreekt nog een wereld aan documenten", vertelde de voorzitter van stichting 'De Parel van Baarn' Mark van Ravels. "Haastige spoed is zelden goed."

Verkeer

Vooral de gevolgen voor het verkeer in de omgeving is reden tot zorg. De onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan zijn volgens de insprekers nog niet afgerond of niet uitgebreid genoeg. "Het plan is nog niet af", vertelde één van de insprekers, Jan de Weerd. "Op het cruciale punt van verkeer is het nog een open eind."
Gevreesd wordt dat de stroom van mogelijk 700.000 bezoekers per jaar naar het paleis voor opstoppingen en gevaarlijke situaties gaat zorgen. Zeker op dagen dat er evenementen worden georganiseerd op het landgoed. "Het verkeersdrama zal alleen maar toenemen", sprak een buurman van het paleis.
Ook de oversteek van het paleis naar het hotel en de parkeerplaats aan de overkant van de weg is een doorn in het oog. "Alleen een ongelijkvloerse oversteek is veilig", sprak Gerard ten Brincke. "Maar daar is geen geld voor." Een deel van de insprekers wil dat er eerst oplossingen worden gevonden voor er een beslissing wordt genomen. "Het plan ligt te vroeg op tafel."

Natuur

Ook de natuur rondom het paleis kwam veelvuldig ter sprake. Liefhebbers vrezen dat de stroom bezoekers, het geluid van de evenementen en de nieuwe bebouwing tot verstoring zal leiden. "Als Koningin Juliana er van af wist zou ze vreselijk boos zijn", aldus Hanneke Servink van Werkgroep Roofvogels Nederland. Volgens haar gaat waardevolle natuur verloren als de plannen worden uitgevoerd. "We vernietigden belangrijke verbindingen."
De plannen van de nieuwe eigenaar van het paleis werden meerdere keren te grootschalig genoemd. "Het is straks gedaan met de rust en natuur in het Baarnse Bos", vertelde een buurvrouw van het paleis, Connie Brood. "Steeds meer huizen, meer hotels, het lijkt wel Monopoly."
Doordat veel belangstellenden de raad over dit dossier wilde toespreken wordt er ook vanavond nog een inspraakavond georganiseerd. Over twee weken neemt de raad een besluit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.