RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Geheime chatdienst criminelen gekraakt: 'Grootste recherche-onderzoek ooit, een gamechanger'


UTRECHT - De Nederlandse en Franse politie hebben 20 miljoen geheime chats van criminelen onderschept. Het hacken van het versleutelde crypto-communicatienetwerk EncroChat zorgde ervoor dat de recherche live 'aan de vergadertafel' zat met criminelen. Hierdoor zijn al meer dan honderd arrestaties verricht.

"Dit is het grootste recherche-onderzoek ooit in ons land. Het is een gamechanger", zei Andy Kraag, Hoofd Dienst Landelijke Recherche, op een internationale persconferentie.

Politie zat 'live aan de vergadertafel van criminelen'


De Nederlandse onderwereld was grootverbruiker van de geheime berichtendienst. Meerdere liquidaties, ontvoeringen en martelingen zijn volgens de politie voorkomen. Er is ongeveer 10.000 kilo cocaine, 1500 kilo crystal meth en 20 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. Negentien drugslabs zijn ontmanteld.

De politie spreekt van een 'goudmijn aan informatie', die voor nog meer aanhoudingen zal gaan zorgen. "Dit levert zo veel bewijs op, daar hadden we anders jarenlang onderzoek voor moeten verrichten. Normaal hebben we een zaak en gaan we op zoek naar bewijs. Nu hebben we een berg aan bewijs binnen en zoeken we daar de misdaadzaken bij. De zaak zoekt geen bewijs, ons bewijs zoekt de zaak. In meer dan honderd opsporingsonderzoeken leveren deze onderschepte berichten bewijs op."Het is de vierde keer dat de politie een geheime berichtendienst kraakt. Zo werden in 2016 miljoenen PGP-berichten onderschept nadat server van het bedrijf Ennetcom in beslag was genomen. Het leverde bewijs op in meer dan honderd zaken over liquidaties en drugshandel, onder meer in het proces tegen de groep rond kopstuk Ridouan Taghi uit Vianen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -