RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vispassage in Lopikerkapel geplaatst; stuw De Hoek is geen barrière meer

1/2
LOPIKERKAPEL - Vissen in Lopik kunnen vanaf vandaag weer alle kanten op. Via een vispassage die vanmorgen is geplaatst zwemmen de dieren voortaan moeiteloos van de Enge IJssel de Lopikerwetering in.

Het systeem ziet er redelijk simpel uit. Een witte bak van vier meter lang en een meter breed moet de klus klaren. "Elk schot werkt eigenlijk als kamer waar de vissen doorheen kunnen zwemmen. Uiteindelijk komen ze dan in een buis terecht die aan de andere kant van de stuw uitkomt." David Reurslag van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is projectleider. Hij wijst naar stuw De Hoek, waar de vispassage is geplaatst. "Dit is normaal gesproken een barričre die vissen tegenhoudt. We willen met zo'n passage de biodiversiteit versterken."

Het waterschap was er vroeger vooral op ingesteld water af te voeren, maar kijkt nu met een breder perspectief naar het water. Om vissen de mogelijkheid te geven te migreren is zo'n vispassage nodig. Vissen gaan in het voorjaar graag naar ander water om zich voort te planten en dat kunnen de Lopikse vissen vanaf nu ongestoord doen.

Reportage over de vispassage


Die vissen blijken slimme beestjes. Door de stuw stroomt water vanaf de andere kant met een bepaalde geur en dat ruiken ze. Door de vispassage stroomt een lokstroom, die de vissen kunnen waarnemen. Zo weten ze dat ze via de bak moeten zwemmen.

De plaatsing van de vispassage trekt bekijks. De buurman is naar buiten gekomen en ook inwoner van IJsselstein die hier vroeger woonde wil het wel eens met eigen ogen zien. "Wij zijn een beetje nuchter hier en dachten: die vissen komen vanzelf wel, maar dat is dus niet zo." De man heeft ook een puntje van kritiek. "De bak is wel wat groot en ik hoorde van mensen uit de buurt dat ze de kleur niet mooi vinden. Hij had groen of zwart moeten zijn in plaats van wit."

Vrijdag worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd en daarna is de vispassage klaar. Via de bak kunnen de vissen dan op pad, op naar nieuwe wateren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -