RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht verbiedt demonstratie tegen coronamaatregelen, organisatie gaat hoe dan ook de straat op

UTRECHT - De gemeente Utrecht geeft geen toestemming voor een demonstratie komende zaterdag tegen de coronamaatregelen. Volgens de gemeente zijn er concrete signalen dat een aanzienlijke groep de demonstratie wil misbruiken om te rellen. Ondanks het verbod zegt een woordvoerder van de demonstranten tegen RTV Utrecht dat de actie hoe dan ook doorgaat.

De organisatie 'Nederland in opstand' wil zaterdag in Utrecht protesteren tegen de coronamaatregelen. Eerder werden onder meer in Den Haag ook al zulke acties voor vrijheid en tegen de coronawetgeving en politiegeweld gehouden.

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zegt dat in eerste instantie de demonstratie in Utrecht gewoon door leek te kunnen gaan. "Demonstreren is een grondrecht dat de gemeente ook in coronatijd zo goed mogelijk faciliteert."

"Echter, de driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie en politie) heeft de afgelopen dagen concrete signalen van de politie ontvangen waaruit blijkt dat een aanzienlijke en diverse groep mensen de demonstratie wil aangrijpen om ernstige ongeregeldheden te veroorzaken. Een herhaling van de confrontatie zoals we eerder elders zagen, is daarbij een reële mogelijkheid die we willen voorkomen", laat de gemeente weten.

Om die reden heeft de gemeente nu besloten toch geen toestemming te geven voor de demonstratie. In overleg met de organisatie wordt gekeken of het protest op een ander moment alsnog door kan gaan.


De organisatie 'Nederland in opstand' protesteert op verschillende plekken in het land uit onvrede over de coronawetgeving. "Ik kan me absoluut niet vinden in hoe onze vrijheden en privacy beperkt worden", zegt woordvoerder Tinus Koops. "Burgervrijheden worden met handen en voeten getreden."

Op 21 juni werd ook in Den Haag actie gevoerd, maar daar liep het protest uit de hand. Tal van demonstranten werden opgepakt nadat er stenen werden gegooid naar de ME. Premier Rutte zei naderhand dat er vooral oprecht bezorgde mensen stonden, maar dat een kleine groep het verpestte voor de rest. Hij veroordeelde de relschoppers in felle bewoording en sprak van 'doorgesnoven hooligans' die misbruik maakten van de situatie om te gaan rellen.

Volgens Koops worden de rellen in Den Haag nu als excuus gebruikt om de actie in Utrecht te verbieden. " Wij mogen niet staan demonsteren, maar andere organisaties zoals Black Lives Matter krijgen compleet vrij baan en worden geen strobreed in de weg gelegd", vindt hij.

Hij zegt zich dan ook niet tegen te laten houden. "Wij laten ons niet meer bedreigen door autoriteiten." De actie in Utrecht staat gepland om 16.00 uur op het Jaarbeursplein.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -