Bomenbeleid Woerden; meedogenloos kappen of realistisch met de hand op de knip?

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
WOERDEN - Als er bomen gekapt dreigen te worden in Woerden, staan inwoners en de politiek op hun achterste benen. Een boom haal je niet zomaar weg, zeker als die er al een mensenleven staat. "Ik word heel blij van bomen, zelfs wetenschappelijk bewijs toont aan dat mensen gelukkig worden van bomen", zegt gemeenteraadslid Jelmer Vierstra (Progressief Woerden). "Bomen zijn mooi, het is prachtig, het hoort bij de cultuur. Ik houd van bomen", vult Reem Bakker (Lijst Bakker) aan.

DEBAT

Aan liefde voor de boom geen gebrek dus, maar soms beslist de gemeente toch dat er een rij oude platanen of kastanjes moeten verdwijnen. En daar wordt dan stevig over gedebatteerd in de gemeenteraad. Vierstra: "Er zijn weinig onderwerpen die tot meer verhitte debatten leiden dan het kappen van bomen, omdat iedere inwoner bomen belangrijk vindt. Dus ook iedere volksvertegenwoordiger maakt zich hard voor bomen."
Recent nog werd er druk gediscussieerd over de bomenrij op de Nassau- en Emmakade. De gemeente wilde die graag rooien, omdat het mooier oogt. Bewoners en politieke partijen kwamen in verzet. "Die bomen gaan niet weg voordat we hard bewijs hebben dat die bomen ziek zijn en een gevaar vormen. Tot die tijd zorgen we ervoor dat die bomen behouden blijven."

ZIEKE BOMEN

De platanen aan de kade mogen, voorlopig, blijven. Maar de 43 kastanjes aan het Exercitieveld, iets verderop, staan wél op de nominatie om binnenkort gekapt te worden. De reden is dat de aanleg van een nieuwe riolering de bomen dusdanig aantast dat ze niet meer kunnen blijven staan. Bovendien zouden de bomen nog maar een paar jaar te leven hebben. Reem Bakker ziet dat anders. "Die bomen hoeven niet weg. Als je de riolering onder het veld legt kun je de bomen sparen."
Bakker heeft sowieso geen hoge pet op van het bomenbeleid van de gemeente. "Er zijn onder dit college ontzettend veel mooie, grote bomen gesneuveld. En daar komen dan sprietjes voor terug. Het lijkt erop dat het college de bomen vaak zieker doet voorkomen dan dat ze daadwerkelijk zijn om wat minder weerstand in de raad te krijgen en er megalomane projecten doorheen te drukken. Geen consistent beleid dus."

SMALLE BEURS

De gemeente Woerden heeft wel het beleid dat er voor elke weggehaalde boom er een nieuwe voor in de plaats komt. Vierstra: "Wat je er dan voor terugkrijgt is vaak een heel klein boompje. De meerwaarde daarvan is natuurlijk veel minder dan zo'n oude plataan. Het is dan heel moeilijk om afscheid te nemen van zo'n boom."
Vierstra zou het liefst alle bomen behouden, maar ziet tegelijkertijd dat de gemeente een smalle beurs heeft. "Ik denk dat het goed is dat we ook het gesprek met de inwoners moeten voeren dat bomen tot het einde behouden gewoon veel geld kost."

ASFALT

Hij vraagt zich dan ook af hoe Reem Bakker zijn plannen voor de bomen op het Exercitieveld gaat betalen. "De partij van meneer Bakker wil heel veel geld aan asfalt uitgeven. Dan is het wel de vraag hoe realistisch je naar de kiezer bent. Het moet uit de lengte of uit de breedte komen. Wij kiezen voor die bomen maar dat betekent ook dat je moet bezuinigen op asfalt."
Bakker: "Dat is niet helemaal terecht wat Vierstra zegt. Het plan dat ik heb om de riolering te verleggen en de bomen te behouden is veel goedkoper. Het is eigenlijk in lijn met de gedachte dat je voorzichtig aandoet met je geld."
En zo duurt de discussie over bomen in Woerden de komende jaren nog wel even voort. De vraag is of de 43 bomen op het Exercitieveld dat nog meemaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.