Ruim 3,5 jaar cel na dodelijk ongeluk Utrecht, OM had 8 jaar geëist

© Michiel van Beers
UTRECHT/VIANEN - De 26-jarige Soufian S. is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en acht maanden voor het veroorzaken van een dodelijk auto-ongeluk op de Kardinaal de Jongweg in Utrecht. Bij het ongeluk, eind 2017, kwam de 21-jarig Ghizlane om het leven.
Op de vroege ochtend van 9 december 2017 reed S. met hoge snelheid door Utrecht. Op de kruising van de Antonius Matthaeuslaan en de Kardinaal de Jongweg verloor hij de macht over het stuur en botste frontaal op de auto van Ghizlane, die onderweg was naar haar werk.
S. kwam met zijn auto tegen een boom tot stilstand en vluchtte. Hij meldde zich pas 11 dagen later bij de politie. De vrouw kwam door de botsing met haar auto in de vaart langs de weg terecht, waar ze pas na een kwartier werd ontdekt. Ze werd gereanimeerd, maar overleed elf dagen later aan hersen- en longschade.
S. heeft al een flink strafblad. Als minderjarige werd hij veroordeeld voor diefstal en geweld en kreeg jeugd-tbs opgelegd. Na het ongeluk beterde hij naar eigen zeggen zijn leven. Hij verhuisde, heeft een baan en kreeg een relatie.

Het OM is sceptisch en noemt S. hardleers. Na het dodelijk ongeluk eind 2017 kwam hij opnieuw in aanraking met politie en justitie. Onder meer vanwege te hard rijden.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van acht jaar tegen S. Volgens het OM reed hij roekeloos, behaalde hij snelheden tot 150 kilometer per uur op wegen waar maximaal 50 is toegstaan en was hij onder invloed van wodka en lachgas.
De rechter neemt het S. bijzonder kwalijk dat hij zo gevaarlijk en onvoorzichtig reed en niet dacht aan de veiligheid van anderen. Niet alleen vlak voor het ongeluk, maar ook eerder die nacht reden de man en zijn vrienden veel te hard, terwijl het glad was op de weg.
Ook dat hij wegliep zonder iemand te vertellen dat er nog een andere auto bij het ongeluk betrokken was, wordt hem kwalijk genomen. Had hij dit wel gedaan, dan was de auto van Ghizlaine eerder gevonden en was ze misschien eerder uit het water gehaald.
De auto van het slachtoffer belandde in het water
De auto van het slachtoffer belandde in het water © Michiel van Beers
Toch komt de rechter tot een aanzienlijk lagere straf. In het vonnis staat dat de rechtbank zich ervan bewust is dat dit voor nabestaanden teleurstellend is. Dat de straf toch lager uitvalt, komt door verschillende factoren.
Allereerst heeft dat te maken met bewijs. Hoewel ook de rechtbank zegt dat er indicaties zijn dat S. onder invloed was, is daar geen bewijs voor. Omdat hij wegliep na het ongeluk, is er geen bloedonderzoek gedaan. Ook hebben de mannen die bij hem in de auto zaten daar wisselend over verklaard. S. zelf ontkende eerder in de rechtbank dat hij onder invloed was.
Ook als het om roekeloos rijden gaat, vindt de rechtbank dat er niet genoeg bewijs is. Hij reed weliswaar zeer onverantwoordelijk, oordeelt ook de rechtbank, maar dat is juridisch gezien niet hetzelfde als roekeloos, wat veel zwaarder wordt bestraft.
Tot slot is gekeken naar straffen die zijn opgelegd in vergelijkbare zaken en het feit dat het lang duurde voordat de rechtszaak behandeld werd. Alles bij elkaar komt de rechtbank dan uit op de drie jaar en 8 maanden celstraf, gecombineerd met een rijontzegging van vijf jaar. Ook moet hij een schadevergoeding betalen.
Het Openbaar Ministerie laat in een eerste reactie weten nog te bekijken of ze beroep aantekenen tegen de straf. Het OM moet de uispraak van de rechtbank nog bestuderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.