Zembla: spoedeisende hulp UMC Utrecht voldoet niet aan de eisen

© UMC Utrecht
UTRECHT - Het UMC Utrecht voldoet niet aan de juiste eisen voor de spoedeisende hulp. Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla op basis van bronnen binnen het ziekenhuis en hoogleraren in de medische wereld.
Het UMC zelf wil volgens Zembla niet op vragen reageren, maar het ziekenhuis bestrijdt dat. Het ziekenhuis laat weten verbeteringen door te voeren op de afdeling naar aanleiding van intern onderzoek."UMC Utrecht ontkent dat ze niet aan de eisen voldoet. Volgens goed gebruik is erna de invoering van nieuwe veldnormen een redelijke termijn om er aan te voldoen. Die termijn loopt nu."

CT-scan

Het ziekenhuis noemt daarbij een verplaatsbare CT-scan als een van de doorgevoerde veranderingen. Met die scan kun je bij spoedeisende zorg snel zien waar bijvoorbeeld bloedingen of botbreuken zitten.
Volgens Zembla was de CT-scan de reden waarom het UMC Utrecht niet aan de eisen voldeed. Het röntgenapparaat stond volgens het programma op een andere afdeling, waardoor zorgverleners tot tien minuten nodig hebben om de patiënt daar heen te brengen. "Daardoor gaan kostbare minuten verloren, terwijl elke seconde telt", aldus een van de hoogleraren tegen het BNNVARA-programma.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is op de hoogte van de doorgevoerde veranderingen en onderzoekt volgens Zembla de zaak. "De kwaliteit van de zorg voor patiënten op de spoedeisende hulp was - en is, zo heeft het onderzoek bevestigd, op elk moment gewaarborgd", benadrukt het ziekenhuis.

Geschiedenis

Het is niet de eerste keer dat Zembla uitzendingen wijdt aan het UMC Utrecht. Zo bracht het medische missers aan het licht van een KNO-arts en wilde het ziekenhuis een journalist van het programma voor een jaar weren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.