'Bart B. heeft familie Miranda Zitman keihard voorgelogen', rechter legt 18 jaar celstraf op

© Nicole van den Hout
SOEST - De rechtbank heeft Bart B. tot 18 jaar cel veroordeeld voor doodslag op zijn partner Miranda Zitman. Zij werd eind december 2018 in haar huis in Soest om het leven gebracht met meerdere slagen op haar hoofd en lichaam, mogelijk gecombineerd met verstikking. Daarna heeft B. haar lichaam laten verdwijnen.
Tegen Bart B. was de maximale straf van 20 jaar cel geëist. De rechtbank acht de verdachte volledig toerekeningsvatbaar, maar veroordeelt hem voor doodslag in plaats van moord.
Volgens de rechter heeft Bart B. de familie keihard voorgelogen en in de waan gelaten dat Miranda nog leefde. Hij heeft de nabestaanden hiermee onvoorstelbaar veel pijn gedaan.
De rechtbank achtte moord niet bewezen. Mogelijk heeft B. gehandeld in een opwelling en niet met voorbedachten rade. Ook is niet te bewijzen dat het motief om Miranda om het leven te brengen, haar geld is geweest. De verklaring van de verdachte dat Miranda door een val van de trap omkwam, gelooft de rechter niet.
De verdachte was niet aanwezig bij de uitspraak. De moeder en broer van Miranda wel.
De familie is zeer ontevreden over de straf. De eis van twintig jaar was in de ogen van de nabestaanden al veel te laag.

Jaloezie

De moord op Miranda Zitman uit Soest is een uitzonderlijk gruwelijke zaak. Lichaamsdelen van de vrouw werden enkele weken na de moord gevonden in een koffer bij het IJ in Amsterdam en in haar eigen tuin aan de Lange Brinkweg in Soest.
Jaloezie en gekrenktheid waren voor Bart B. de belangrijkste motieven om Miranda van het leven te beroven. Volgens de officier van Justitie kon B. het niet verkroppen dat het slachtoffer naar Canada zou gaan om haar gevoelens voor een oude liefde te onderzoeken. Het stel leefde al jaren als broer en zus, ze hadden 19 jaar een relatie.
Na de dood van Miranda verdween er veel geld van haar rekening. Er werd 116.000 overgemaakt van Miranda's rekening naar de gezamenlijke rekening en een rekening van Bart B.

Gruwelijke details

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak kwamen eerder veel gruwelijke details boven tafel. Miranda had tape om haar nek, wat kan wijzen op verstikking. In de woning is bloed gevonden op de deurklink, de kastenwand en de vloer van de kleedkamer.
B. kocht een priem die later door duikers uit het water bij Amsterdam werd gehaald. Dat was bij dezelfde plek als waar vissers de koffer met de romp van Miranda zagen drijven. Met de priem waren 27 gaatjes in de koffer geprikt, zodat die zou zinken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.